Annabell de Jong, de pastor van de Bethelkerk, biedt met de troostkantine verlichting bij het verwerken van een rouwproces.
Annabell de Jong, de pastor van de Bethelkerk, biedt met de troostkantine verlichting bij het verwerken van een rouwproces. (Foto: Peter Spek)

Een rouwproces verwerken in de troostkantine van de Bethelkerk

Algemeen

Hoe omgaan met rouwen om het verlies van een dierbaar persoon? Iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier, maar je gevoelens delen met anderen kan de rouwverwerking verlichten en de nodige troost bieden, zien dat je er niet alleen staat in dit proces. Elkaar helpen hier doorheen te komen kan veel verborgen leed verzachten.

Door Peter Spek

“Maar de eerste stap zetten om je rouwverwerking met anderen te bespreken is geen gemakkelijke opgave,” zegt pastor Annabell de Jong van de Bethelkerk. “Wij hadden al een ander aanbod voor rouwverwerking voor leden die hun partner verloren hadden. Dit kon de laatste jaren door  corona niet doorgaan. Maar ik zag toch dat er behoefte was aan dit soort bijeenkomsten. Daarom heb ik samen met Ria van Dijk, betrokken gemeentelid, de troostkantine opgericht. Een laagdrempelige praatgroep waar over alles gesproken kan worden, maar waar vooral troost geboden kan worden als dat nodig is.” De pastor van de Bethelkerk weet dat er veel verborgen leed heerst bij veel mensen. “Als je alleen al kijkt naar de coronaperiode, waar geliefden bij overlijden geen afscheid van elkaar konden nemen. Dat is een ingrijpende ervaring waar een lang rouwproces opvolgt. Maar hoe ga je daarmee om en hoe doen anderen dat met deze ervaring.” Annabell de Jong geeft aan dat het niet alleen hierover moet gaan. 

De troostkantine is praten over verlies in de breedste zin van het woord

“De troostkantine is praten over verlies in de breedste zin van het woord, maar ook informatie delen over wat is rouwen precies en hoe je er mee om kan gaan. De een kan snel vrede hebben met een verlies, een ander loopt daar langer mee.” Het is niet alleen praten over rouwverwerking in de troostkantine, maar als daar behoefte aan is bieden wij ook ontspanningsoefeningen, luisteren naar je favoriete muziek of een wandeling maken.” De troostkantine is er niet alleen voor de leden van de Bethelkerk. “Zeker niet, iedereen die daar behoefte aan heeft is bij ons welkom, lid of geen lid van onze wijkgemeente.” De pastor heeft ook de ervaring, dat een rouwproces ook het verlies van veel sociale contacten veroorzaakt. “Door een bezoek te brengen aan de troostkantine kunnen die sociale contacten weer langzaam opgebouwd worden. Heel belangrijk voor het verder functioneren in het leven.” De Bethelkerk biedt niet alleen troost met deze troostkantine. “Maar onze kerkdeuren staan wijd open. Ik vind dat een kerk geen gesloten systeem moet zijn en daar geven wij gehoor aan door activiteiten te organiseren, vooral gericht op de bewoners van de wijk Vlaardinger Ambacht.” Annabell de Jong geeft met het Bethelcafé daar een goed voorbeeld van. “Daar is iedereen welkom om een partijtje tafeltennis te spelen, te darten of te biljarten. Er kunnen ook gezelligheidsspelletjes met elkaar of een kaartspel gespeeld worden, maar gewoon een kopje koffie drinken is natuurlijk ook gewoon mogelijk.” Een enthousiast team van vrijwilligers onder leiding van Ria van Dijk staat elke week weer klaar. De troostkantine is er elke tweede donderdag van de maand en het Bethelcafé iedere eerste en derde donderdag van de maand. “Vooraf aanmelden is niet nodig. Loop gewoon even binnen om de sfeer te proeven,” besluit Annabell de Jong.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veelzijdige Henk Poort zingt het American Songbook in Stadsgehoorzaal Algemeen 24 nov, 14:23
Afbeelding
Ontroerend verhaal over hun vader Algemeen 24 nov, 12:34
Afbeelding
Forse stijging aantal e-step boetes in Zuid-Holland Algemeen 24 nov, 12:15
Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 24 nov, 10:10
Afbeelding
Ingezonden brief: ‘Kenteken invoeren met parkeren én een bonnetje?’ Algemeen 24 nov, 08:45
Afbeelding
Kerstmarkt in Vlaardingen 2022 Algemeen 23 nov, 14:47
Afbeelding
Het is een hard gelag om na zes jaar met ziel en zaligheid een doel na te streven in het zicht van de haven te stranden Algemeen 23 nov, 14:23
Afbeelding
‘De prijs van cacao is veel te laag voor een cacaoboer om van te leven’ Algemeen 23 nov, 13:31
Afbeelding
De agenda van Vlaardingen Algemeen 23 nov, 11:01
Afbeelding
Green Friday beweging groeit Algemeen 23 nov, 08:45
Afbeelding
Column van Britt Planken: Vergankelijkheid Algemeen 22 nov, 15:34
Afbeelding
Expositie schilderverenigingen VOEKS en ‘Doe ’t lekker zelluf’ in KADE40 Algemeen 22 nov, 15:15
Afbeelding
Een rouwproces verwerken in de troostkantine van de Bethelkerk Algemeen 22 nov, 14:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief