Thema foto-expo: kwetsbare vrijheid

Algemeen
In de Tweede Wereldoorlog zaten hier Geuzen uit Vlaardingen en Schiedam gevangen.
In de Tweede Wereldoorlog zaten hier Geuzen uit Vlaardingen en Schiedam gevangen. (Foto: Nationaal Monument Oranjehotel)

Het Oranjehotel in Scheveningen vertelt de bezoekers van het museum: “Besef hoe kwetsbaar vrijheid is.” Al filosoferend over het thema voor de jaarlijkse foto-expositie in De Windwijzer kwam het bestuur van Stichting Geuzenmaand hierop uit: kwetsbare vrijheid.

Door Kor Kegel

Inzendingen voor de foto-expositie moeten dus daarmee te maken hebben. De deadline van insturen is maandag 30 januari, zodat Beaty Czetö, die de expositie weer organiseert, voldoende tijd heeft om de foto’s te selecteren en in te lijsten. Ze roept fotografen uit Vlaardingen en omstreken op om bij het thema stil te staan en zich erdoor te laten inspireren.

De opening van de expositie vindt plaats op dinsdag 7 maart. De maand maart is de Geuzenmaand en er worden dan weer veel activiteiten georganiseerd om de boodschap van de Geuzen telkens weer voor het voetlicht te houden. Die boodschap is dat het van belang is voor vrijheid te strijden. De Geuzen streden tegen de Duitse bezetting van Nederland en een aantal moest dat met de dood bekopen; zij verbleven in afwachting van hun executie in het Oranjehotel, dat nu een nationaal monument is.

Kees Poot, secretaris van Stichting Geuzenmaand, geeft een paar overwegingen mee om belangstellenden te inspireren: “Hoe meer vrijheid ingeperkt wordt, hoe meer je ernaar verlangt en beseft hoe kwetsbaar vrijheid eigenlijk is. Dat geldt zeker in landen waar je niet meer zomaar voor je mening uit kunt komen.”

“In Nederland worstelen we op onze eigen manier met individuele vrijheid. Betekent vrijheid dat je alles mag zeggen wat je zeggen wilt? Staat deze vrijheid niet op gespannen voet met de vrijheid van anderen? Mag de vrijheid van de een ten koste van de vrijheid van de ander gaan?”  

Beaty Czetö: “Google erop los, maak nieuw werk of duik in je archieven om een foto te selecteren. Bijzondere vertalingen van het thema ‘Kwetsbare vrijheid’ zijn natuurlijk zeer welkom. Het is geen fotowedstrijd. Amateurs en professionals in binnen- en buitenland kunnen eraan meedoen.”

De ingezonden foto’s worden geprint op een formaat van 30 x 40 centimeter, staand of liggend. De foto’s moeten een resolutie hebben van 300 dpi en als jpeg-bestand worden gestuurd naar beaty1@gmail.com 

De Windwijzer is gevestigd aan de Schiedamseweg 95 in Vlaardingen.