Ontroerend verhaal over hun vader

Algemeen
Een zelfportret gemaakt door Willem Brinkman, de Vlaardingse kunstenaar, waarvan veel werk te zien is in Museum Vlaardingen en geselecteerd door zijn dochters Tatjana en Conchita.
Een zelfportret gemaakt door Willem Brinkman, de Vlaardingse kunstenaar, waarvan veel werk te zien is in Museum Vlaardingen en geselecteerd door zijn dochters Tatjana en Conchita. (Foto: UWM/PS)

Voor de onlangs geopende tentoonstelling ‘Kijken op gevoel, in dialoog met Willem Brinkman’ in Museum Vlaardingen is veel belangstelling. Het werk van Vlaardinger Willem Brinkman tekent zich door een opmerkelijke kwaliteit en een grote verscheidenheid. In uiteenlopende stijlen en perioden geeft de kunstenaar in vorm en kleur zijn persoonlijke visie weer.

Door Peter Spek

Ondanks de verschillende materialen, kleuren en vormen, blijft er een centraal thema in zijn werk, de natuur, die altijd zijn grootste inspiratiebron is geweest. Opvallend is dat Museum Vlaardingen ook de dochters van Willem Brinkman bij de tentoonstelling heeft betrokken. Tatjana en Conchita Brinkman beheren hun vaders erfgoed en zijn betrokken bij de selectie van de werken. In een audiotour vertellen de dochters het ontroerende verhaal over het leven met hun vader. Er is ook een korte film gemaakt door Mark Limburg die de kijker meeneemt naar het ouderlijk huis aan de Vlaardingervaart, waar Willem Brinkman zijn atelier had en waar veel van zijn werken zijn gemaakt, maar ook zijn citaten te horen van Willem Brinkman en zijn er persoonlijke foto’s te zien in de film. In 1936 schrijven critici over: “een gevaarlijke verscheidenheid van onderwerp, de schoonheid van bewerking en expressie, heftig en bewogen, gewaagd maar niet onbeheerst en bovenal een opmerkelijk debuut.” Na de scheiding draagt hij alleen de zorg voor zijn dochters Tatjana en Conchita. Hij leert zijn kinderen naar kunst kijken en legt hen zijn gereedschap in handen om zelf te ervaren wat schoonheid is. De tentoonstelling is overzichtelijk en schetst een mooi beeld van het werk en het leven van Vlaardinger Willem Brinkman en is te zien tot 12 februari 2023. Meer info: www.willembrinkman.nl.