Een zelfportret gemaakt door Willem Brinkman, de Vlaardingse kunstenaar, waarvan veel werk te zien is in Museum Vlaardingen en geselecteerd door zijn dochters Tatjana en Conchita.
Een zelfportret gemaakt door Willem Brinkman, de Vlaardingse kunstenaar, waarvan veel werk te zien is in Museum Vlaardingen en geselecteerd door zijn dochters Tatjana en Conchita. (Foto: UWM/PS)

Ontroerend verhaal over hun vader

Algemeen

Voor de onlangs geopende tentoonstelling ‘Kijken op gevoel, in dialoog met Willem Brinkman’ in Museum Vlaardingen is veel belangstelling. Het werk van Vlaardinger Willem Brinkman tekent zich door een opmerkelijke kwaliteit en een grote verscheidenheid. In uiteenlopende stijlen en perioden geeft de kunstenaar in vorm en kleur zijn persoonlijke visie weer.

Door Peter Spek

Ondanks de verschillende materialen, kleuren en vormen, blijft er een centraal thema in zijn werk, de natuur, die altijd zijn grootste inspiratiebron is geweest. Opvallend is dat Museum Vlaardingen ook de dochters van Willem Brinkman bij de tentoonstelling heeft betrokken. Tatjana en Conchita Brinkman beheren hun vaders erfgoed en zijn betrokken bij de selectie van de werken. In een audiotour vertellen de dochters het ontroerende verhaal over het leven met hun vader. Er is ook een korte film gemaakt door Mark Limburg die de kijker meeneemt naar het ouderlijk huis aan de Vlaardingervaart, waar Willem Brinkman zijn atelier had en waar veel van zijn werken zijn gemaakt, maar ook zijn citaten te horen van Willem Brinkman en zijn er persoonlijke foto’s te zien in de film. In 1936 schrijven critici over: “een gevaarlijke verscheidenheid van onderwerp, de schoonheid van bewerking en expressie, heftig en bewogen, gewaagd maar niet onbeheerst en bovenal een opmerkelijk debuut.” Na de scheiding draagt hij alleen de zorg voor zijn dochters Tatjana en Conchita. Hij leert zijn kinderen naar kunst kijken en legt hen zijn gereedschap in handen om zelf te ervaren wat schoonheid is. De tentoonstelling is overzichtelijk en schetst een mooi beeld van het werk en het leven van Vlaardinger Willem Brinkman en is te zien tot 12 februari 2023. Meer info: www.willembrinkman.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veelzijdige Henk Poort zingt het American Songbook in Stadsgehoorzaal Algemeen 24 nov, 14:23
Afbeelding
Ontroerend verhaal over hun vader Algemeen 24 nov, 12:34
Afbeelding
Forse stijging aantal e-step boetes in Zuid-Holland Algemeen 24 nov, 12:15
Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 24 nov, 10:10
Afbeelding
Ingezonden brief: ‘Kenteken invoeren met parkeren én een bonnetje?’ Algemeen 24 nov, 08:45
Afbeelding
Kerstmarkt in Vlaardingen 2022 Algemeen 23 nov, 14:47
Afbeelding
Het is een hard gelag om na zes jaar met ziel en zaligheid een doel na te streven in het zicht van de haven te stranden Algemeen 23 nov, 14:23
Afbeelding
‘De prijs van cacao is veel te laag voor een cacaoboer om van te leven’ Algemeen 23 nov, 13:31
Afbeelding
De agenda van Vlaardingen Algemeen 23 nov, 11:01
Afbeelding
Green Friday beweging groeit Algemeen 23 nov, 08:45
Afbeelding
Column van Britt Planken: Vergankelijkheid Algemeen 22 nov, 15:34
Afbeelding
Expositie schilderverenigingen VOEKS en ‘Doe ’t lekker zelluf’ in KADE40 Algemeen 22 nov, 15:15
Afbeelding
Een rouwproces verwerken in de troostkantine van de Bethelkerk Algemeen 22 nov, 14:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief