Henk Poort zingt het American Songbook in de Stadsgehoorzaal in de sfeer van broeierige Amerikaanse nachtclubs in de jaren '40.
Henk Poort zingt het American Songbook in de Stadsgehoorzaal in de sfeer van broeierige Amerikaanse nachtclubs in de jaren '40. (Foto: PR)

Veelzijdige Henk Poort zingt het American Songbook in Stadsgehoorzaal

Algemeen

Met zijn voorstelling op zaterdag 26 november (20:15 uur) in de Stadsgehoorzaal bewijst Nederlands populairste bariton opnieuw zijn muzikale veelzijdigheid. De zanger, die wordt begeleid door een orkest van maar liefst 17 musici, put uit de rijke traditie van het American Songbook. Henk Poort: “Een jongensdroom komt uit.” Kaarten via https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/henk-poort

Begonnen als ‘16-jarig broekie’ bij de operettevereniging waar zijn moeder zong is Henk Poort, nu een halve eeuw later, uitgegroeid tot Nederlands populairste bariton. Een veelzijdige zanger en entertainer die met hetzelfde gemak opera, operette, musical en popmuziek zingt. Henk Poort glundert: “Een jongensdroom wordt nu werkelijkheid. Zingen met een originele Big Band stond hoog op mijn bucketlist. Ik wilde destijds al met de 3 baritons in de huid van de Rat Pack kruipen, het vermaarde Amerikaanse trio Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis jr. Maar Marco Bakker, Ernst Daniël Smid en ik konden er destijds geen producent voor interesseren.”
Voor zijn nieuwe solovoorstelling wist hij Ruud de Graaf van impresariaat De Graaf & Cornelissen Entertainment wel warm te maken. “Ruud de Graaf heeft zijn nek uitgestoken. Want vergis je niet, er staan straks in totaal 18 muzikanten op het podium. Het is echt een grote productie geheel in de traditie en stijl van het American Songbook. Muzikanten in smetteloze smoking, helemaal in de sfeer van die broeierige en rokerige Amerikaanse nachtclubs in Las Vegas uit de jaren veertig en vijftig.”
“We hebben voor deze show 23 songs geselecteerd. Waaronder Sway en Ain’t That a Kick in the Head van mijn held Dean Martin. Wat een man was dat. Ook breng ik een ode aan de Big Bands van toen, in het bijzonder aan de The Royal Family: Duke Ellington, Count Basie, The Ambassador of Jazz Louis Armstrong en natuurlijk The King, Nat King Cole. Dat waren de leidende artiesten in de jaren 40, 50 en begin 60, voordat die jongens met hun lange haren, The Beatles, langskwamen.”

Geschiedenis van classics

“Maar ho, ik gaat niet alles verklappen. Het leuke is: veel mensen kennen vaak het refrein van al die classics, maar lang niet altijd de rest. Ik maak er geen quiz van, maar zal soms wel vragen of mensen dit of dat liedje kennen. Want ik zing niet alleen maar, zo zit ik nou eenmaal niet in elkaar. Ik vertel waarom ik een nummer zing, door wie het werd gezongen, de geschiedenis van de song... Dat deed Sinatra ook altijd zo mooi - contact met het publiek hoort echt bij deze muziekstijl.”

Crooner

Naast zijn carrière als klassiek geschoold vocalist in 26 verschillende operettes en 30 opera’s, als musicalvertolker en zelfs zanger van metal, rock en country, is Henk Poort nu een crooner. En ook die (smoking)jas zit hem weer gegoten, is geheel op maat gemaakt. Henk Poort: “Als operazanger is het volstrekt not done als je door de maat heen zingt. Dat kan helemaal niet in opera. De partituur geldt daar als de heilige schrift. Maar nu ga ik vocaal lekker m’n gang, speels en ritmisch. Bij deze nummers gaat het inderdaad om timing, om het vertellen van een verhaal, waarvan je het publiek intiem deelgenoot maakt. Waarbij je rijpheid en levenservaring onontbeerlijk zijn, want je moet geloofwaardig overkomen. Als je gelooft in wát je zingt, danst je stem vanzelf mee.”
Net als in zijn eerdere soloproducties verloochent Henk Poort ook nu zijn roots niet, die in de Amsterdamser dan Amsterdamse Jordaan liggen. “Het is net als bij Alfred Hitchcock, die altijd even in zijn eigen films te zien was. In mijn shows zit altijd wel een blokje over Mokum, nu helemaal in de geest van het American Songbook. Mijn bassist Jurre Hogervorst heeft een jazzy arrangement voor Big Band gemaakt van De afgekeurde woning, een liedje van Johnny Jordaan.” O ja, voor hij het vergeet: dames en heren, er mag worden gedanst. “Hoe leuk is het als er straks mensen in de gangpaden aan het swingen zijn. Desnoods kom je het podium op met je lief. Want één ding is zeker: dit is geen muziek om bij stil te blijven zitten.


Henk Poort, zaterdag 26 november – 20:15 uur
Kaarten zijn te koop via
https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/henk-poort

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veelzijdige Henk Poort zingt het American Songbook in Stadsgehoorzaal Algemeen 24 nov, 14:23
Afbeelding
Ontroerend verhaal over hun vader Algemeen 24 nov, 12:34
Afbeelding
Forse stijging aantal e-step boetes in Zuid-Holland Algemeen 24 nov, 12:15
Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 24 nov, 10:10
Afbeelding
Ingezonden brief: ‘Kenteken invoeren met parkeren én een bonnetje?’ Algemeen 24 nov, 08:45
Afbeelding
Kerstmarkt in Vlaardingen 2022 Algemeen 23 nov, 14:47
Afbeelding
Het is een hard gelag om na zes jaar met ziel en zaligheid een doel na te streven in het zicht van de haven te stranden Algemeen 23 nov, 14:23
Afbeelding
‘De prijs van cacao is veel te laag voor een cacaoboer om van te leven’ Algemeen 23 nov, 13:31
Afbeelding
De agenda van Vlaardingen Algemeen 23 nov, 11:01
Afbeelding
Green Friday beweging groeit Algemeen 23 nov, 08:45
Afbeelding
Column van Britt Planken: Vergankelijkheid Algemeen 22 nov, 15:34
Afbeelding
Expositie schilderverenigingen VOEKS en ‘Doe ’t lekker zelluf’ in KADE40 Algemeen 22 nov, 15:15
Afbeelding
Een rouwproces verwerken in de troostkantine van de Bethelkerk Algemeen 22 nov, 14:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief