Paul Schoenmaker is morgenavond om 20.00 uur te gast in de Windwijzer om de toehoorders te wijzen op een leefbaar inkomen van cacaoboeren zonder uitbuiting.
Paul Schoenmaker is morgenavond om 20.00 uur te gast in de Windwijzer om de toehoorders te wijzen op een leefbaar inkomen van cacaoboeren zonder uitbuiting. (Foto: UWM/PS)

‘De prijs van cacao is veel te laag voor een cacaoboer om van te leven’

Algemeen

In de Windwijzer aan de Schiedamseweg wordt morgenavond, woensdag 24 november, een informatieavond gehouden, waar aandacht wordt gevraagd voor cacaoboeren in landen waar niet of nauwelijks gekeken wordt naar de werkomstandigheden van personeelsleden, die vaak, ondanks de grote winst van de bedrijven, zeer onderbetaald worden.

Door Peter Spek

Aan het woord komt in de Windwijzer Paul Schoenmaker. Hij is oud-leerling van SG Spieringshoek en nu Impactus Prime directeur duurzaamheid bij Tony’s Chocolonely, de welbekende chocoladereep. “Ik leid een team van zes professionals in Amsterdam, vijf in Côte d’Ivoire en drie in Ghana en ben verantwoordelijk voor de programma’s en strategie waarmee wij zorgen dat de cacaoboeren waarmee wij werken een leefbaar inkomen kunnen verdienen, kinderarbeid wordt voorkomen en tegengegaan en zorgen dat er geen ontbossing plaatsvindt,” aldus Paul Schoenmaker. 

Tony’s Chocolonely

“Dat doe ik niet alleen voor Tony’s Chocolonely, maar voor een stuk of tien bedrijven die zijn aangesloten bij Tony’s Open Chain met onder andere Albert Heijn en Ben & Jerry’s.” Solidaridad werkt sinds 1969 aan een rechtvaardige en duurzame economische ontwikkeling. 

Adventsperiode

Dat gebeurde met name in de Adventsperiode, de vier weken voor Kerstmis, wanneer er wereldwijd veel chocolade wordt geproduceerd en geconsumeerd. Zij richtte zich daarbij met name op producenten in Latijns-Amerika. Dat heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Max Havelaar. Via de koffie werd het begrip ‘Fair Trade’ ingevoerd. Dat werd een keurmerk voor koffie, cacao, thee en later ook bananen. “Anno 2022 ligt de oorzaak voor armoede wereldwijd nog steeds in economische ongelijkheid. Solidaridad is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd opererende organisatie gericht op duurzame ontwikkeling, met het accent op transparante handelsketens. Denk daarbij aan kleding en mijnbouw, zoals bijvoorbeeld goud, maar ook aan voedsel, zoals cacao en chocolade,” zegt Paul Schoenmaker. In de aanstaande Adventsperiode willen de Vlaardingse kerken dan ook volop aandacht besteden aan die handelsketens, zowel lokaal als internationaal om zo aandacht te vragen voor een bestaansrechtsvol leven voor arbeiders die in de cacao-industrie werken.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veelzijdige Henk Poort zingt het American Songbook in Stadsgehoorzaal Algemeen 24 nov, 14:23
Afbeelding
Ontroerend verhaal over hun vader Algemeen 24 nov, 12:34
Afbeelding
Forse stijging aantal e-step boetes in Zuid-Holland Algemeen 24 nov, 12:15
Afbeelding
Kort nieuws uit Vlaardingen Algemeen 24 nov, 10:10
Afbeelding
Ingezonden brief: ‘Kenteken invoeren met parkeren én een bonnetje?’ Algemeen 24 nov, 08:45
Afbeelding
Kerstmarkt in Vlaardingen 2022 Algemeen 23 nov, 14:47
Afbeelding
Het is een hard gelag om na zes jaar met ziel en zaligheid een doel na te streven in het zicht van de haven te stranden Algemeen 23 nov, 14:23
Afbeelding
‘De prijs van cacao is veel te laag voor een cacaoboer om van te leven’ Algemeen 23 nov, 13:31
Afbeelding
De agenda van Vlaardingen Algemeen 23 nov, 11:01
Afbeelding
Green Friday beweging groeit Algemeen 23 nov, 08:45
Afbeelding
Column van Britt Planken: Vergankelijkheid Algemeen 22 nov, 15:34
Afbeelding
Expositie schilderverenigingen VOEKS en ‘Doe ’t lekker zelluf’ in KADE40 Algemeen 22 nov, 15:15
Afbeelding
Een rouwproces verwerken in de troostkantine van de Bethelkerk Algemeen 22 nov, 14:34
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief