‘De prijs van cacao is veel te laag voor een cacaoboer om van te leven’

Algemeen
Paul Schoenmaker is morgenavond om 20.00 uur te gast in de Windwijzer om de toehoorders te wijzen op een leefbaar inkomen van cacaoboeren zonder uitbuiting.
Paul Schoenmaker is morgenavond om 20.00 uur te gast in de Windwijzer om de toehoorders te wijzen op een leefbaar inkomen van cacaoboeren zonder uitbuiting. (Foto: UWM/PS)

In de Windwijzer aan de Schiedamseweg wordt morgenavond, woensdag 24 november, een informatieavond gehouden, waar aandacht wordt gevraagd voor cacaoboeren in landen waar niet of nauwelijks gekeken wordt naar de werkomstandigheden van personeelsleden, die vaak, ondanks de grote winst van de bedrijven, zeer onderbetaald worden.

Door Peter Spek

Aan het woord komt in de Windwijzer Paul Schoenmaker. Hij is oud-leerling van SG Spieringshoek en nu Impactus Prime directeur duurzaamheid bij Tony’s Chocolonely, de welbekende chocoladereep. “Ik leid een team van zes professionals in Amsterdam, vijf in Côte d’Ivoire en drie in Ghana en ben verantwoordelijk voor de programma’s en strategie waarmee wij zorgen dat de cacaoboeren waarmee wij werken een leefbaar inkomen kunnen verdienen, kinderarbeid wordt voorkomen en tegengegaan en zorgen dat er geen ontbossing plaatsvindt,” aldus Paul Schoenmaker. 

Tony’s Chocolonely

“Dat doe ik niet alleen voor Tony’s Chocolonely, maar voor een stuk of tien bedrijven die zijn aangesloten bij Tony’s Open Chain met onder andere Albert Heijn en Ben & Jerry’s.” Solidaridad werkt sinds 1969 aan een rechtvaardige en duurzame economische ontwikkeling. 

Adventsperiode

Dat gebeurde met name in de Adventsperiode, de vier weken voor Kerstmis, wanneer er wereldwijd veel chocolade wordt geproduceerd en geconsumeerd. Zij richtte zich daarbij met name op producenten in Latijns-Amerika. Dat heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Max Havelaar. Via de koffie werd het begrip ‘Fair Trade’ ingevoerd. Dat werd een keurmerk voor koffie, cacao, thee en later ook bananen. “Anno 2022 ligt de oorzaak voor armoede wereldwijd nog steeds in economische ongelijkheid. Solidaridad is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd opererende organisatie gericht op duurzame ontwikkeling, met het accent op transparante handelsketens. Denk daarbij aan kleding en mijnbouw, zoals bijvoorbeeld goud, maar ook aan voedsel, zoals cacao en chocolade,” zegt Paul Schoenmaker. In de aanstaande Adventsperiode willen de Vlaardingse kerken dan ook volop aandacht besteden aan die handelsketens, zowel lokaal als internationaal om zo aandacht te vragen voor een bestaansrechtsvol leven voor arbeiders die in de cacao-industrie werken.