Bert van Nieuwenhuizen is helemaal in zijn element als de microfoon openstaat, maar gaat nu ook aan de slag om als voorzitter van Omroep Vlaardingen, een professionalisering door te voeren.
Bert van Nieuwenhuizen is helemaal in zijn element als de microfoon openstaat, maar gaat nu ook aan de slag om als voorzitter van Omroep Vlaardingen, een professionalisering door te voeren. (Foto: Peter Spek)

Extra subsidie voor Omroep Vlaardingen

Algemeen

Met als nieuwe voorzitter Bert van Nieuwenhuizen aan het roer bij Omroep Vlaardingen en een gemeenteraad die onlangs twee extra subsidies beschikbaar stelde voor het aantrekken van een parttime hoofdredacteur en een kwartiermaker om een onderzoek te doen naar een samenwerking tussen de Omroep Schie in Schiedam en mogelijk Maassluis, staat de lokale radiozender aan de vooravond van een nieuw tijdperk.

Door Peter Spek

Bert van Nieuwenhuizen lijkt de juiste man op de juiste plaats. Niet alleen dat hij begenadigd is met het radiovirus, maar als ex-politicus van D66 en wethouder in de haringstad weet hij als geen ander hoe de gemeentelijke lijntjes lopen en daar kan de lokale zender haar voordeel mee doen. “Maar het laat onverlet”, zegt Bert van Nieuwenhuizen nadrukkelijk. “Er staat ons de komende periode veel werk te wachten. Samen met het bestuur, het Programmabeleidbepalend Orgaan en uiteraard alle medewerkers moeten wij, net als in de afgelopen jaren er ook de komende tijd flink de schouders onder zetten. Deze toegekende subsidies scheppen ook duidelijk verplichtingen en die willen wij zeker nakomen.” De Vlaardinger is geen onbekende in radioland en is een radiomaker pur sang.
Mijn hobby is muziek luisteren en het verhaal vertellen achter de artiest en die kennis wil ik graag overdragen aan anderen en hoe kan dat beter dan via de radio”, zegt Bert van Nieuwenhuizen. Hij maakt sinds 2005 op radio Rijnmond al meer dan honderd programma’s, samen met Kees van Velzen. Van Velzen is bekend van Waar Háááálen Ze Het Vandaan, een radioprogramma dat ook te beluisteren is op Omroep Vlaardingen, met informatie over artiesten van muziek uit de zestiger jaren. Daarnaast presenteert Bert van Nieuwenhuizen nog het muziekprogramma Folk Time en zit hij achter de microfoon voor een lunchprogramma en voor het nieuws en actualiteitenprogramma Vlaardingen Vandaag. “Ik ben een echte radioman, televisie boeit mij niet zo, daarom wil ik nu na mijn actieve loopbaan in de politiek als vrijwilliger mijn steentje bijdragen voor een goed functionerende omroep in Vlaardingen. Ik vind dat belangrijk. Via dit snelle medium kan er veel informatie overgedragen worden aan de Vlaardingers, maar dat moet wel op een professionele manier gebeuren. En daar schort het op dit moment nog aan”, is de mening van Bert van Nieuwenhuizen.
“Op het gebied van muziek hebben wij niet te klagen. Onze programmering is divers, alle muziekstijlen komen aan de orde, maar op de journalistieke invulling van onze programma’s schieten wij nog duidelijk te kort.” Daarom ben ik zo blij met die subsidies van de gemeente,” zegt Bert van Nieuwenhuizen, die nog even de cijfertjes op een rijtje zet. “Jaarlijks krijgt Omroep Vlaardingen een subsidie van circa 50 duizend euro. Hiermee dekken wij de reguliere kosten zoals huisvesting, onderhoud, studiofaciliteiten en medewerkersbijeenkomsten. Daarnaast krijgen wij nu voor de jaren 2023, 2024 en 2025 dus een extra subsidie van 35 duizend euro en 70 duizend euro per jaar. Het bedrag van 35 duizend euro is voor het aantrekken van een parttime hoofdredacteur met een journalistieke achtergrond die voor de verdere professionalisering van onze omroep moet gaan zorgen.”
“Het andere bedrag van 70 duizend euro is bedoeld voor de financiering van een kwartiermaker met betrekking tot het samengaan met Schiedam en mogelijk Maassluis tot de streekomroep Waterweg Noord. Vooral dit laatste behoeft enige toelichting. Met het aantreden van het huidige kabinet is bepaald dat er per 1 januari 2025 een stelselwijziging komt in omroepland. Aan de ene kant de landelijke zenders en de regionale omroepen zoals Rijnmond en daarnaast, en daar gaat het natuurlijk om, het indikken van de meer dan 300 lokale omroepen tot circa 80 streekomroepen. Deze moeten op 1 januari 2025 gerealiseerd zijn.” Bert van Nieuwenhuizen laat weten dat inmiddels het overleg is gestart met Schiedam en Maassluis. Overigens is de hand van Bert van Nieuwenhuizen al te zien bij de lokale omroep.
Op de afgelopen zaterdag gehouden medewerkersbijeenkomst kon de omroepvoorzitter al mededelen, dat met ingang van januari het sportprogramma weer terugkomt. “Voorlopig alleen op de zaterdagmiddag tussen twee en vijf uur met daarin reportage vanaf de sportvelden en natuurlijk alle uitslagen van de gespeelde wedstrijden van de Vlaardingse sportclubs en daar ben ik erg blij mee. Door gebrek aan medewerkers moest het altijd goed beluisterde sportprogramma afgelopen zomer van de zender gehaald worden.”Afbeelding
Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. naarstig op zoek naar burgerinitiatieven Algemeen 27 jan, 21:07
Afbeelding
Oranje Fonds zoekt buurtinitiatieven voor Appeltjes van Oranje 2023 Algemeen 27 jan, 14:23
Afbeelding
Stadsgehoorzaal trots op de resultaten van een spannend jaar Algemeen 27 jan, 12:34
Afbeelding
Wat is er te doen in Vlaardingen Algemeen 27 jan, 07:23
Afbeelding
Varend Corso Westland trapt editie 2023 af Algemeen 26 jan, 21:40
Afbeelding
Vrijwilligersbijeenkomst Stichting Aanzet en Bibliotheek De Plataan Algemeen 26 jan, 15:54
Afbeelding
De Wereldwijzer is klaar voor het feestjaar Algemeen 26 jan, 14:23
Afbeelding
Vrachtwagens rijden al heen en weer op de smalle Watersportweg Algemeen 26 jan, 12:34
Afbeelding
Geuzenpenning 2023 gaat naar Myanmarese organisatie AAPP Algemeen 26 jan, 10:54
Afbeelding
Rage On Parade zaterdag in De Kroepoekfabriek Algemeen 26 jan, 10:54
Afbeelding
Digitaal contact voor patiënten Franciscus makkelijker Algemeen 26 jan, 10:10
Afbeelding
Nieuws in het kort in Vlaardingen Algemeen 26 jan, 10:10
Afbeelding
GroenLinks wil niet nog meer vakantiehuizen in Vlietland Politiek 25 jan, 22:50
Afbeelding
Na verbouwing Meer Optiek: collectie doet eer aan de winkel – en andersom Algemeen 25 jan, 15:15
Afbeelding
PvdD Zuid-Holland wil meer natuur en minder glastuinbouw voor sierteelt Politiek 25 jan, 15:02
Afbeelding
Kom naar de gratis voorleesvoorstelling van Vrouwtje Buurvrouw Algemeen 25 jan, 13:13