Column: Vertrouwd

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Bart van der Linden

Vorig jaar rond deze tijd, op woensdag 1 december om precies te zijn, schreef ik nog over corona. December stond voor de deur en we zaten met z’n allen te bibberen om de maatregelen die zouden volgen. En ja, die tweede lockdown kwam hard aan. Mondkapjes, 1,5 meter, beperkingen in het winkelen of in het theater en winkeliers die hun omzet weer zagen verdampen. En alsof ze het erom deden, ook nog eens in december, niet de meest ‘vrolijke’ maand van het jaar. Maar ja, Den Haag vond dat we weer naar binnen moesten, dat we elkaar weer minder mochten zien. 

Ook onze stad ondervond de nadelen. Geen Zomerterras, geen Winterterras, geen Kerstmarkt, om maar even een paar hoofdevenementen te noemen. Zelf was ik de week voor kerst een weekje naar Zandvoort. Nee, niet per se voor het circuit, al ben ik er wel even heen gelopen, maar gewoon om te relaxen. Ff eruit, weg van het werk. Maar ja, toen kwam die lockdown, net toen we er een dag waren. Balen! Desondanks pas je je dan ook wel weer snel aan en was het alsnog een geslaagde week. Binnenkort een nieuwe poging dan maar.

De vrees dat we als land nog een keer op slot gaan, heb ik niet meer. Want weer alles sluiten, zou aan de ene kant zoveel stennis in de maatschappij opleveren en aan de andere kant ook zo ongeloofwaardig zijn, dat het niet meer te verkopen is. En wat waren uiteindelijk de effecten van die tweede lockdown? Zeg het maar, het is bijna niet te meten. Oké, de ziekenhuizen werden ontzien van een stroom patiënten, maar verder… het leverde alleen maar een hoop chagrijn op in de samenleving. Ik vond het paniekvoetbal, om maar even in WK-sferen te blijven. Over dat WK gesproken, het is wel even wennen trouwens, het grootste toernooi ter wereld vlak voor de feestdagen. Maar nu er gelukkig gevoetbald wordt, maakt mij dat niet meer uit. Voetbal blijft voetbal, of het nu in de zomer is of in de winter. We juichen even hard met z’n allen als ‘we’ ver komen. Al is het dan in een fout land en ontbreekt het in de straten jammer genoeg aan het oranjegevoel. 

Terug naar waar ik mee begon, maar dan inmiddels een jaar later… Weer een druk bezochte intocht van Sinterklaas, met bezoekjes aan alle winkelcentra en een afsluitend optreden op een vol Veerplein. Een Kerstmarkt die op vrijdag 9 december en zaterdag 10 december georganiseerd wordt. Een Winterterras wat binnenkort zijn deuren opent. Het is weer oud en vertrouwd. En dan staat het grote feestjaar ook nog op de deur te kloppen. Vlaardingen een jaar lang in de spotlights! De burger wordt warm gemaakt voor allerlei activiteiten die door het jaar heen plaats gaan vinden. Zullen we afspreken dat ik volgend jaar rond deze tijd met een nabeschouwing kom?