Soap over gevaarlijke op- en afritten in Park Hooglede

Algemeen
Hanneke Duifhuize neemt met een angstig gezicht, bang om onderuit te gaan, de afrit op het fietspad van de Francijntje de Kadtlaan.
Hanneke Duifhuize neemt met een angstig gezicht, bang om onderuit te gaan, de afrit op het fietspad van de Francijntje de Kadtlaan. (Foto: Peter Spek)

Met angst en beven stapt Hanneke Duifhuize in haar scootmobiel als zij vanuit de Westwijk een bezoek moet brengen aan haar huisarts in het Medisch Centrum Hooglede. De Vlaardingse is bang om de afrit te nemen vanaf het fietspad van de Francijntje de Kadtlaan naar het medisch centrum, een steile korte afrit die gevaar oplevert om met je scootmobiel en al om te vallen.

Door Peter Spek

Een gevaarlijke situatie die Hanneke Duifhuize al vanaf 2020 heeft aangekaart bij de gemeente Vlaardingen, maar tot op de dag van vandaag is die situatie nog niet gewijzigd. Het verhaal van Hanneke Duifhuize is te schrijnend voor woorden en begint al in september 2020 als de Vlaardingse met haar scootmobiel bij een bezoek aan haar huisarts bijna omvalt als zij die steile afrit neemt vanaf het fietspad van de Francijntje de Kadtlaan. “Ik heb dit toentertijd direct doorgegeven via de BuitenBeter app van de gemeente Vlaardingen en heb ik melding gemaakt over de veel te hoge en gevaarlijke op- en afritten van dit fietspad, met de vraag of deze verlaagd kunnen worden, omdat zij niet veilig te gebruiken zijn met mijn scootmobiel. Ik heb daarna een paar keer hierover contact gehad met een ambtenaar van de gemeente en er werd mij gemeld dat er omstreeks juni 2021 een verkeersdrempel aansluitend op de afrit gemaakt zou gaan worden. Het gevaar werd steeds ingezien en bevestigd”, begint Hanneke Duifhuize haar schrijnende verhaal. “Ik heb begrepen, dat ik niet de enige ben die hierover geklaagd heeft. Ik hoorde dat er meer mensen die de af- of oprit nemen met een scootmobiel of met een fiets gevallen zijn.”

Hanneke Duifhuize verloor een beetje haar geduld, toen begin 2022 nog steeds niets aan die gevaarlijke situatie gedaan was. “Ik voelde mij een beetje in de wacht gezet en ik kreeg ook geen reactie van de gemeente op de contactformulieren die ik hierover in februari van dit jaar”, aldus de Vlaardingse. Hanneke Duifhuize trok via een bericht op Twitter en een filmpje weer aan de bel en toen bleek uit een reactie van een medewerker van de gemeente Vlaardingen, dat de betreffende ambtenaar inmiddels met pensioen was gegaan. “Zijn vervanger zou direct aan het werk gaan en ging de inmiddels gemaakte afspraken uit het archief halen en urgentie aan de zaak verbinden. Daar was ik natuurlijk erg blij mee, maar had toch mijn twijfels, omdat eerdere toezeggingen ook niet werden nagekomen.” Maar het onthutsende verhaal krijgt in juni van dit jaar een verrassende wending. ”In een telefoongesprek met een ambtenaar krijg ik te horen dat er eerst uitgezocht moet worden wie er eigenlijk verantwoordelijk is. De projectontwikkelaar of de gemeente omdat op de tekeningen van destijds een andere uitvoering stond aangegeven. Nu moet dus eerst bepaald worden wie er voor de kosten van de aanpassingen moet opdraaien. Hiermee wordt toch geen recht gedaan aan het feit, dat de gemeente voor de veiligheid van haar burgers opkomt. Maak eerst de situatie veilig en gaat dan bepalen wie er voor de kosten moet opdraaien voordat er echt ernstige ongelukken gebeuren”, zegt Duifhuize. Navraag bij René Veeren, projectleider van de gemeente en verantwoordelijk voor de wijk Hooglede erkent dat Duifhuize volkomen gelijk heeft. “Dit project verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Ik trek het boetekleed aan, maar ik zal niet in details treden, maar hier is heel veel misgegaan tussen de projectontwikkelaar en de gemeente Vlaardingen, maar ik kan Hanneke Duifhuize garanderen dat het werk in het eerste kwartaal van 2023 zal worden uitgevoerd”, aldus René Veeren. Hanneke Duifhuize kan een cynisch lachje op haar gezicht niet onderdrukken als zij van deze keiharde toezegging hoort.