Het koor Gloria Toonkunst onder leiding van Bas van Houte zorgt altijd voor een waardige opmaat naar de kerstdagen en doet dat nu voor de laatste keer in de Grote Kerk. De deuren sluiten definitief van dit historische kerkgebouw.
Het koor Gloria Toonkunst onder leiding van Bas van Houte zorgt altijd voor een waardige opmaat naar de kerstdagen en doet dat nu voor de laatste keer in de Grote Kerk. De deuren sluiten definitief van dit historische kerkgebouw. (Foto: Sander Schenkel)

Drie kerstconcerten om waardig en feestelijk de kerstdagen in te gaan

Algemeen

Vlaardingen heeft een traditie hoog te houden. De jaarlijkse kerstconcerten, in diverse uitvoeringen, vormen een waardig en vaak ook een feestelijke opmaat naar de kerstdagen. Gloria Toonkunst, het mannenkoor Orpheus en het Groot Vlaardings Koor, gebruiken de historische Grote Kerk op de Markt voor de laatste keer, om de Vlaardingers in de juiste kerstsfeer te brengen.

Door Peter Spek

Het muzikale drieluik begint op zaterdagavond 17 december met het Vlaardings koor Gloria Toonkunst met het Weihnachts Oratorium van Bach.

Veel toewijding

 “Zingen in ons koor is sowieso heerlijk. Nog mooier is het dat wij altijd met veel toewijding werken naar een concert dat wij onder leiding van onze dirigent Bas van Houte, samen met vooraanstaande solisten en orkest voor ons publiek uitvoeren in de eeuwenoude Grote Kerk van Vlaardingen. Een historische locatie voor een prachtig concert,” zegt Marion Martijn, voorzitter van het Vlaardingse koor.  “Voor ons concert in deze adventsperiode hebben wij gekozen voor vier delen uit het feestelijke Weihnachts Oratorium, gecomponeerd door Bach . De eerste drie delen die Bach speciaal voor de kersttijd schreef variërend van uitbundig tot intieme muziek en het laatste, zesde deel, met feestelijke fanfares van trompetten en pauken.” 

Het belooft echt een mooie muzikale avond te worden vol feestelijke muziek

“Het belooft echt een mooie muzikale avond te worden vol feestelijke muziek” blikt Marion Martijn alvast vooruit. Dirigent Bas van Houte kijkt ook reikhalzend uit naar de uitvoering van deze stukken van Bach. 

Emoties

”Altijd als ik Bach uitvoer dan gaat het over emoties. Neem bijvoorbeeld de dramatiek in de Mattheus Passion, denk bijvoorbeeld aan de aria Erbarme dich mein Gott, of de felheid en actie in de Johannes Passion. Heel anders van aard deze stukken maar altijd is er emotie, zowel in de muziek als bij de musici en bij de bezoekers,” aldus Bas van Houte. 

Het mannenkoor Orpheus heeft de Grote Kerk op de Markt afgehuurd op woensdag 21 december voor het kerstconcert met medewerking van The Green Forest Selection. Zij weten met hun veelal Engelstalige kerstliederen een wat meer Engelse kerstsfeer te creëren. Ook zingen zij samen met Orpheus Transeamus en het bekende Happy Christmas van John Lennon. Het mannenkoor zingt zelf luisterrijke nummers als Stille Nacht, Wiegenlied der Hirten en Cantique de Noël. Sopraan Wendy Roobol vertolkt onder meer het prachtige kerstlied The most beautiful story that’s ever been told en als soliste met Orpheus geliefde kerstliederen zoals Son of Mary en O Jesulein Süss. Het Groot Vlaardings Koor, onder leiding van Jan Wilmer en Ben de Bruijne, schrijven op 23 december geschiedenis door als laatste koor op te treden in de Grote Kerk. De deuren sluiten definitief voor dit soort uitvoeringen. Het koor viert Samen Kerst met zangkoor Ratatoulle. Een scala aan bekende kerstliedjes staan op het programma die met het koor natuurlijk meegezongen kunnen worden.

Afbeelding
De Wokkel blinkt weer in volle glorie Algemeen 7 feb, 14:32
Afbeelding
Geef jouw woonkamer een make-over met A-Meubel Contentsamenwerking 7 feb, 12:00
Afbeelding
Stiltewandeling met de Broekpoldergidsen Algemeen 7 feb, 11:23
Afbeelding
AWP: 'Watersysteemheffing alleen nog voor woning- en pandeigenaren' Politiek 7 feb, 09:29
Afbeelding
Met 5 jaar vertraging: de heimachine Algemeen 7 feb, 07:11
Afbeelding
Op welke partij stem jij 15 maart? Nu stemhulp Zuid-Holland online Algemeen 6 feb, 19:28
Afbeelding
Van Dijk(polder) naar 't Nieuwelant Sport 6 feb, 14:23
Afbeelding
Jongeman raakt gewond tijdens ruzie in winkelcentrum Vlaardingen 112-nieuws 6 feb, 13:36
Afbeelding
Alweer een Audi gestript nu in Schiedam 112-nieuws 6 feb, 12:54
Afbeelding
SPORT in het KORT Sport 6 feb, 12:34
Afbeelding
Inzamelingsactie voor Oekraïne geweldig succes Algemeen 6 feb, 10:35
Afbeelding
Povere generale in aanloop derby Sport 6 feb, 08:58
Afbeelding
Museum Vlaardingen vertaald in dans Algemeen 5 feb, 12:34