Ruytenburcht een uiting van stil protest voor het behoud van het groen

Algemeen
Jan van der Kolk, de woordvoerder van de Vrienden van ‘t Hof, bij de toegangspoort met het opschrift Ruytenburcht, als een stil protest tegen de eventuele bouwplannen op die locatie.
Jan van der Kolk, de woordvoerder van de Vrienden van ‘t Hof, bij de toegangspoort met het opschrift Ruytenburcht, als een stil protest tegen de eventuele bouwplannen op die locatie. (Foto: Peter Spek)

Met de onthulling van de naam de Ruytenburcht zetten De Vrienden van ’t Hof een volgende stap naar de ontwikkeling van een nieuwe bestemming voor dit historische groengebied aan de Hofsingel. De voorgeschiedenis is bekend. Als een donderslag bij heldere hemel presenteerde de gemeente Vlaardingen onlangs een plan voor de bouw van een nieuwe school op deze locatie en dat zorgde voor veel protesten van bewoners uit de Oostwijk.

Door Peter Spek

Een burgerinitiatief volgde. “Er zijn inmiddels al zóveel goede ideeën ontstaan bij de bewoners,” zegt woordvoerder Jan van der Kolk namens de Vrienden van ‘t Hof. De Vlaardinger laat tekeningen zien met daarop schetsen van de ideale Ruytenburcht, het terrein met het gebouw uit de jaren zeventig, met daaromheen een prachtige, groenere inrichting. 

Vergroening

“Kijk, meerdere maatschappelijke functies zijn hierin verwerkt en tegelijk wordt aan vergroening gedacht, schitterend toch. Hierover willen wij zo snel mogelijk in gesprek met het college van burgemeester en wethouders.” Jan van der Kolk blikt nog even terug naar die roerige zomermaanden. “Er bleken ineens plannen te zijn voor de bouw van een school op deze locatie. Hierover zijn wij vooraf niet geïnformeerd. 

Na een storm van protest werden die plannen teruggetrokken

Na een storm van protest van Vlaardingers en brede afkeuring in de gemeenteraad werden die plannen gelukkig teruggetrokken. Er komt nu een nieuw en stadsbreed onderzoek naar geschikte locaties voor basisscholen,” aldus Jan van der Kolk. Toch is bebouwing in dit historische stadspark nog niet helemaal van de baan, liet het college van burgemeester en wethouders onlangs nog weten, dat zinspeelt op de bouw van drie appartementenblokken als alternatief op het perceel in ‘t Hof. 

Geen optie

“Dat is geen optie”, zegt Jan van der Kolk strijdbaar. “De Vlaardingers én de gemeenteraad hebben hun mening duidelijk laten horen, géén bouw in ’t Hof.” Volgens Jan van der Kolk gaat het college uit van tegenstellingen die er niet zijn. “De keuze is niet tussen onderwijs óf groen. Het stadspark moet gewoon groen blijven én elders moeten goede locaties gevonden worden voor de bouw van basisscholen. Als de gemeente in de eigen portefeuille geen geschikte grond kan vinden, dan moet die maar aangekocht worden. Als het goed is, zijn daarvoor decennialang reserveringen gedaan. Want je weet van tevoren welke scholen wanneer vervangen moeten worden en hoeveel nieuwe scholen er nodig zullen zijn. Wij gaan er dus vanuit dat het college bij het nieuwe locatie-onderzoek breder kijkt dan slechts naar grond die nu al gemeentelijk bezit is,” is de uitleg van de gedreven Vlaardinger. “Gelukkig ligt er nu een uitnodiging voor een gesprek met de verantwoordelijk wethouder. Uiteraard zijn wij daar blij mee, want dát is bewonersparticipatie.” Om de woorden van Jan van der Kolk kracht bij te zetten hebben de bewoners van de aangrenzende straten van het stadspark tientallen kerstbomen geplaatst met de leus ‘Stop de bouw’. “Het is een ludieke actie, maar ik hoop dat die op stadhuis gehoord wordt, “ besluit Jan van der Kolk.