Pameijer zorgt voor een warme ontvangst en altijd een luisterend oor

Algemeen
Monique van Vendeloo (rechts) staat samen met vrijwilligster Ilonka regelmatig achter de bar om de bezoekers van een drankje te voorzien. (Foto: Peter Spek)
Monique van Vendeloo (rechts) staat samen met vrijwilligster Ilonka regelmatig achter de bar om de bezoekers van een drankje te voorzien. (Foto: Peter Spek)

De coronapandemie en de energiecrisis heeft een zware wissel getrokken op veel Vlaardingers. Zeker bij die stadgenoten die het al niet breed hebben of mensen met een psychiatrische en sociaal psychiatrische problematiek. Monique van Vendeloo, inloopcoach bij het activeringscentrum Pameijer op de Schiedamseweg, ziet het aantal cliënten zichtbaar stijgen.

Door Peter Spek

“Wij zien dat de hulpvragen veranderen. Steeds meer mensen hebben behoefte aan een warme plek, aanspraak, een bakje koffie of thee en een warme maaltijd. En dat heeft allemaal te maken met die moeilijke tijden die wij meemaken en dat geldt vooral voor mensen die het om wat voor reden in de huidige maatschappij al niet gemakkelijk hebben,” zegt Monique van Vendeloo, inloopcoach bij Pameijer. “Iedereen die een hulpvraag heeft is bij ons welkom. Onze vrijwilligers proberen die vraag dan te beantwoorden of te verwijzen naar een professionele instantie en dat kunnen vragen zijn over huursubsidie, huisvesting of over de uitkering.” Ook krijgt Monique van Vendeloo met enige regelmaat signalen van de politie binnen die mensen in nood aantreffen. “Ook dan kijken wij wat wij voor deze mensen kunnen betekenen.” 

Aanspraak

In het onderkomen van Pameijer aan de Schiedamseweg is het ook een drukte van belang. “Onze belangrijkste functie is de inloop. Het activeringscentrum vangt mensen op voor een kopje koffie, een kleine maaltijd en voor aanspraak en ondersteuning. Omdat het activeringscentrum zeer laagdrempelig is en gesitueerd nabij het centrum van de stad vinden ook daklozen en mensen met een verslaving hier een veilige plaats om de dag door te brengen. Mensen met een klein sociaal netwerk komen hier voor de broodnodige contacten en wij ontvangen bezoekers die slecht de Nederlandse taal spreken. Zij vinden bij ons een veilige plek”, zegt Monique van Vendeloo.

Verder hebben professionele begeleiders een luisterend oor voor wie dat wil. “Zij proberen mensen te activeren tot het zoeken van verdere hulp en bieden concrete hulp naar instanties. Het activiteitencentrum biedt verder dagbesteding, inloop en activiteiten.” Door financiële steun van het Fonds Vlaardingen/Schiedam kan Monique van Vendeloo ook sinds kort twee gratis warme maaltijden serveren in de middag. “Verder is er natuurlijk al gratis koffie en thee en binnenkort ook gratis fruit.”