De kracht van vrouwen moet meer zichtbaar worden

Algemeen
In aanloop naar de bijeenkomsten in de Burgerzaal legt Elma Oosthoek(tweede van rechts) het dialoogspel uit aan Corrie Kortleven(voorgrond) en Helen de Koning en Marieke Peters.
In aanloop naar de bijeenkomsten in de Burgerzaal legt Elma Oosthoek(tweede van rechts) het dialoogspel uit aan Corrie Kortleven(voorgrond) en Helen de Koning en Marieke Peters. (Foto: UWM/PS)

Nog altijd stemmen vrouwen bij landelijke, provinciale of gemeenteraadsverkiezingen minder dan mannen. Daarom organiseert de Vlaardingse werkgroep Vrouwen: Stem! bijeenkomsten voor vrouwen, met uitleg over de komende verkiezingen voor de provincies en de waterschappen op 15 maart. Aan de hand van een dialoogspel krijgen de vrouwen meer inzicht in wat voor hen belangrijk is bij de keuzes die zij maken. Want ook stemmen is gewoon een kwestie van kiezen.

Door Peter Spek

Corrie Kortleven, samen met Helen de Koning en Mieke Peters, van de Vlaardingse stichting Kracht van Vrouwen, zag het minder stemmen van vrouwen dan bij de mannen als een uitdaging hier iets aan te gaan doen. “Maar hoe pak je dat aan”, was de eerste reactie van Corrie Kortleven. “Maar opeens schoot het door mijn hoofd, dat de Vlaardingse kunstenares Elma Oosthoek een paar jaar geleden een dialoogspel had gemaakt onder de titel een ‘kwestie van kiezen’. Het contact met Elma Oosthoek was snel gelegd en zo ontstond het idee hiermee aan de slag te gaan en te proberen om op deze manier de vrouwen die om wat reden dan ook niet het stemhokje in gaan het belang van verkiezingen uit te leggen.” Voor Corrie Kortleven is het duidelijk, dat vrouwen ook het recht moeten pakken om hun stem te laten horen.
“De strijd is niet voor niets geweest, dat ruim honderd jaar geleden vrouwen hebben gevochten om kiesrecht en dat zij dat kiesrecht ook in 1919, onder aanvoering van onder andere Aletta Jacobs, hebben gekregen.” Toch blijft de belangstelling van vrouwen achter bij die van mannen. “Wat daar de reden voor is, is mij niet helemaal duidelijk, maar uit cijfers blijkt dat tien procent minder vrouwen gebruikmaken van hun stemrecht. Een reden kan zijn, dat vooral niet-Nederlandse vrouwen het moeilijk vinden een keuze te maken bij verkiezingen, daarom organiseren wij enkele bijeenkomsten waarbij wij het spel van Elma Oosthoek gebruiken om zo meer inzicht te krijgen”, aldus Corrie Kortleven. “Maar wij stoppen niet na de Provinciale Verkiezingen. Het is de bedoeling, dat wij ook met lesmateriaal naar scholen voor het voortgezet onderwijs gaan, want daar wordt volgens mij de basis gelegd voor het maken van een goede keuze bij het stemmen en dan richten wij ons niet alleen op meisjes maar ook op jongens. Het moet een onderdeel worden van het lesprogramma burgerschap op die scholen.”
Maar nu is de blik gericht op de komende Provinciale- en Waterschap Verkiezingen. Belangrijke verkiezingen voor de inwoners van Vlaardingen omdat daar beslist wordt hoeveel huizen er in Vlaardingen moeten worden bijgebouwd en wat er in de regio gaat gebeuren met de bereikbaarheid. Wegen, openbaar vervoer, fietspaden en zelfs de luchthaven. Ook kiezen de 12 provinciebesturen samen de Eerste Kamer in Den Haag, die toetst of de wetten uit de Tweede Kamer wel goed in elkaar zitten en uitvoerbaar zijn. De Waterschappen gaan over de kwaliteit van het drinkwater, de kwaliteit van de dijken, de waterwegen, het tegengaan van wateroverlast en de grondwaterstand. Zij bepalen ook hoeveel waterschapsbelasting wij moeten betalen. Best belangrijk dus”, geeft Corrie Kortleven nog maar even aan.

De campagne wordt gestart op 10 februari met een bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis om 10.00 uur en om 14.00 uur. “Inmiddels heb ik al zoveel aanmeldingen, dat er een tweede dag staat gepland op donderdag 16 februari ook om tien uur en om twee uur. En op beide dagen hebben wij de beschikking
over een stemhokje en spelen wij natuurlijk in kleine groepjes het spel een kwestie van kiezen. Je kan gewoon op deze dagen binnenlopen in de Burgerzaal.” Na deze twee dagen is het de bedoeling van Corrie Kortleven om met haar leden van de werkgroep Kracht van Vrouwen ook actief op bezoek te gaan bij vrouwenorganisaties in de stad om het belang om te gaan stemmen uit te leggen. “Ik hoop dat bij de komende Provinciale Verkiezingen een behoorlijke opkomst gemeten kan worden en dat vrouwen niet zijn achtergebleven bij de mannen.” Voor meer informatie: vrouwenstemvlaardingen@gmail.com of 0640580441.