Met 5 jaar vertraging: de heimachine

Algemeen
Deze week gaat de eerste paal voor de sporthal aan de Claudius Civilislaan de grond in. "Eindelijk gaat er iets gebeuren", verzucht  SC Twist-voorzitter Jan Kees Boot. (Foto: UWM/gsv)
Deze week gaat de eerste paal voor de sporthal aan de Claudius Civilislaan de grond in. "Eindelijk gaat er iets gebeuren", verzucht SC Twist-voorzitter Jan Kees Boot. (Foto: UWM/gsv) (Foto: )

“De nieuwe sporthallen in de Westwijk (Erasmusplein en Claudius Civilislaan) worden in 2019 opgeleverd”. Deze tekst komt uit de gemeenteijke jaarstukken 2019, maar klopte niet. De oplevering van de ene hal volgde de dienstregeling. De ander niet.

Aan de Claudius Civilislaan wordt namelijk pas deze week, vijf jaar en vele miljoenen aan extra bouwkosten later, de eerste paal geslagen. Het zorgt ervoor, dat de korf- en handballers van SC Twist een tweede zaalseizoen in de door de gemeente voor ettelijke tonnen aangekochte blaashal moeten doorbrengen. Eerder werd najaar 2023 als opleverdatum genoemd. “Dat wordt voorjaar 2024”, reageert een woordvoerder van aannemer Tempel Bouw. Het zoveelste uitstel.

Het zal hoe dan ook een opluchting zijn voor het clubbestuur, dat vorig winterseizoen tot vervelens toe steeds aan leden moest uitleggen waarom ze in Verweggistan thuiswedstrijden speelden. “Alsof wij daarvoor aansprakelijk waren”, voelde voorzitter Jan Kees Boot. “Ik heb best begrip voor die onrust, hoor. Het is eigenlijk niet aan de leden te verkopen en zeker geen pretje om de provincie in te moeten om thuis te spelen. Bizar zelfs. Maar wij stonden na het wegvallen van de Westwijkhal voor een voldongen feit.”

Boot heeft zijn vertrek aangekondigd. Vijftien jaar leidde hij eerst Oranje Nassau en na de fusie met Spirit en handbalclub HWC multiclub SC Twist. “Die fusie was best wel een intensief proces met uitdagingen en spanningen”, ligt hem vers in het geheugen. Later speelde de ergernis over de sporthal-situatie een rol. “We hebben vier wethouders overleefd. Ik ben blij, dat er nu iets gaat gebeuren. En geloof me: die hal wordt een paleisje.” Daarna valt er een last van zijn schouder. “Zodra we de sleutels hebben is het voor mij tijd om de hamer aan een opvolger te geven.”