Raadslid Thom van Vugt veroverde voor JA21 zetel in Provinciale Staten

Algemeen
Als de uitslag aanstaande vrijdag definitief wordt zal blijken of Thom van Vugt zijn tweede plaats op de kandidatenlijst van JA21 kan omzetten in een zetel in de Provinciale Staten.
Als de uitslag aanstaande vrijdag definitief wordt zal blijken of Thom van Vugt zijn tweede plaats op de kandidatenlijst van JA21 kan omzetten in een zetel in de Provinciale Staten. (Foto: Marianne van Straten )

Als aanstaande vrijdag de definitieve uitslag wordt vastgesteld van de Provinciale Staten verkiezingen van vorige week woensdag, zal blijken of ONS.Vlaardingen raadslid Thom van Vugt voor de nieuwe politieke partij JA21 een plaats heeft veroverd in het college van Zuid-Holland.

Door Peter Spek

De Vlaardinger stond op de kieslijst van JA21 op de tweede plaats en de partij van Joost Eerdmans behaalde als nieuwkomer in de politieke arena van de Provinciale Staten meteen al drie zetels. ”Ik moet natuurlijk nog de definitieve uitslag afwachten, maar het moet wel erg gek lopen als ik niet in de Provinciale Staten kom. Het kan natuurlijk, dat kandidaten met voorkeurstemmen nog hoog op de lijst komen“, zegt Thom van Vugt, die in de Vlaardingse gemeenteraad raadslid is voor ONS.Vlaardingen. 

Campagne

JA21 stormde, net als BBB van Caroline van der Plas, de Vlaardingse politiek in met 7.7 procent met een aanhang van ruim 2000 stemmers. “Wij hebben heel veel tijd in de campagne gestoken in de afgelopen weken in de aanloop naar de verkiezingen. Veel geflyerd en veel gesprekken gevoerd met Vlaardingers en het heeft geholpen,” zegt Thom van Vugt. De Vlaardinger blijft, als hij zijn zetel heeft behaald in de Provinciale Staten, ook lid van de Vlaardingse gemeenteraad. 

Reikhalzend

“Het zal wat organisatie opleveren om zowel in Vlaardingen als in Den Haag politiek actief te zijn, maar omdat ik bij de douane werk krijg ik politiekverlof. Ook heb ik goede gesprekken gevoerd met mijn fractievoorzitter Frans Hoogendijk en daar had men er geen problemen mee.” Thom van Vugt kijkt reikhalzend uit naar zijn werk in de Provinciale Staten. “De politieke standpunten van ONS.Vlaardingen en JA21 overlappen elkaar op veel punten,” zegt Thom van Vugt. Welke dossiers hij gaat beheren voor JA21, dat is nog niet ingevuld. “Wat ik wel weet is dat de provincie Zuid-Holland voor haar inwoners een van de duurste provincies is van Nederland en daar wil ik wel iets aan gaan doen,” is de vooruitblik van de Vlaardingse politicus. Thom van Vugt is overigens de enige Vlaardinger die een plaats in de Provinciale Staten heeft veroverd, voor Vlaardingen wel van belang om een stem te laten horen bij belangrijke dossiers zoals de ophanden zijnde sanering van de Broekpolder.