Staaltje van hoogwaardige techniek

Algemeen
Aanstaande vrijdag wordt het tunneldeel Alara, het zuidelijke deel, afgezonken en op zaterdag 15 april is Isabella, het noordelijke deel aan de beurt.
Aanstaande vrijdag wordt het tunneldeel Alara, het zuidelijke deel, afgezonken en op zaterdag 15 april is Isabella, het noordelijke deel aan de beurt. (Foto: Rijkswaterstaat)

Aanstaande vrijdag kan men live getuigen zijn van een staaltje hoogwaardige techniek gecombineerd met veel vindingrijke handelingen als het eerste tunneldeel, de Alara, van de Blankenburgverbinding onder het water van het Scheur zal verdwijnen.

Door Peter Spek

Rijkswaterstaat geeft belangstellenden de kans om vanaf 10.00 uur het afzinkmoment live mee te maken vanaf de publiekstribune bij het uitkijkpunt van de Maasdeltatunnel Noord even voorbij het informatiecentrum aan de Maassluissedijk. Om 10.00 uur vertrekt het tunneldeel vanuit de werkhaven bij Damen Verolme Rotterdam en wordt naar locatie gesleept door drie sleepboten. Tussen 12.00 en 13.00 uur wordt het tunneldeel gepositioneerd voor de toerit van de Maasdeltunnel en daaraan vastgemaakt. Deze werkzaamheden duren tot ongeveer 17.00 uur. Vanaf dat moment wordt het tunneldeel verzwaard waardoor het langzaam zal zakken. De verwachting is dat aan het einde van de dag het tunneldeel onder water zal verdwijnen van het Scheur. 

Spannend

Het zal, volgens de medewerkers van Rijkswaterstaat, spannend worden of de klus in die 24 uur geklaard kan worden. Op de bodem van het Scheur is al een gleuf uitgebaggerd, waarin een soort kliksysteem van pinnen is gemaakt dat ervoor zorgt dat het tunneldeel vast en op de juiste plaats komt te liggen. Tot zaterdag 10.00 uur hebben de technici de tijd om het afzinken te realiseren van het tunneldeel. Op dat moment wordt het Scheur en de Nieuwe Waterweg weer vrijgegeven voor het scheepvaartverkeer. Rijkswaterstaat zorgt aanstaande vrijdag voor gratis koffie en thee met iets lekkers voor de belangstellenden, maar adviseert wel om met de fiets te komen.