Wedstrijd: Stuur Floris V een brief of ansichtkaart

Algemeen
De Rotterdamse acteur en muzikant Joris Lutz, die in 2018 in de huid kroop van graaf Dirk III, vertolkt dit feestjaar ook graaf Floris V.
De Rotterdamse acteur en muzikant Joris Lutz, die in 2018 in de huid kroop van graaf Dirk III, vertolkt dit feestjaar ook graaf Floris V. (Foto: Sander Schenkel)

‘Help jij graaf Floris V bij zijn verkenning van Vlaardingen, zodat hij korte maar krachtige ‘nieuwe stadsrechten’ kan schrijven? De graaf wil inside-information over het Vlaardingen van nu en dit is jouw kans: stuur Floris V een brief of ansichtkaart!’

Op de kaart komt te staan wat jij leuk vind, goed en mooi aan Vlaardingen én hoe de Vlaardingers met elkaar samenleven? Denk bijvoorbeeld aan typisch Vlaardingse eigenschappen en oude en nieuwe tradities. En wat moet er in Vlaardingen gebeuren om jou (nog) trotser te maken op de stad? Vertel het de graaf!

Hartenkreet

De brief of ansichtkaart kan grappig, ontroerend, poëtisch, tegendraads, filosofisch en/of recht voor zijn raap zijn. Als het maar tot de verbeelding spreekt. Stuur je hartenkreet voor 29 april naar FlorisV@vlaardingen750.nl of per gefrankeerde post naar Stichting Vlaardingen 750, ter attentie van graaf Floris V, Baronielaan 7, 3136 AC Vlaardingen. Vermeld naam, telefoonnummer en adres. De jury bestaat uit burgemeester Bert-Wijbenga-van Nieuwenhuizen, schrijver Alex Boogers en museumdirecteur Léanne Selles. Begin mei wordt de uitslag bekend.

In de prijzen

De drie beste inzendingen vallen in de prijzen: een geheel verzorgd weekend voor twee personen op ExpoCamp Vlaardingen en een feestelijk Vlaardingen-750-pakket met onder andere de nieuwe roman ‘Wij zijn van diamant’ van Alex Boogers (waarin het Vlaardingse verleden en heden een prominente rol spelen). Natuurlijk worden de winnende brieven/ansichtkaarten gepubliceerd in Vlaardingse media. En ze zijn te zien op de tentoonstelling Ode aan de Stad in Museum Vlaardingen.

Jubileumcadeau van graaf Floris V

Waarom wil graaf Floris V inside-information over Vlaardingen? De graaf is opnieuw tot leven gewekt en hij is binnenkort in Vlaardingen te gast op de dag dat de stad officieel de 750ste stadsverjaardag viert: zondag 14 mei 2023. Floris V verleende precies 750 jaar eerder stadsrechten aan Vlaardingen. Dit betekende onder andere dat de Vlaardingers een eigen bestuur kregen, zelf belasting konden heffen en recht mochten spreken. Daardoor kon de stad verder groeien en bloeien. De ontwaakte graaf verdiept zich in de ontwikkeling van Vlaardingen sinds 1273, in huidige rechten en plichten en in de plannen voor de toekomst. En hij krijgt graag inside-information uit de stad!

Stadsrechtenstoet

Vanuit zijn vroegere woonplaats Den Haag vertrekt de graaf op zaterdag 13 mei met middeleeuwse metgezellen naar Vlaardingen. Dit heet de stadsrechtenstoet. De graaf brengt als jubileumcadeau ook ‘nieuwe stadsrechten’ mee. In Vlaardingen wacht Floris V op zondag 14 mei een warm onthaal. Op de Markt overhandigt de graaf zijn oorkonde aan burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, die de ‘nieuwe stadsrechten’ aan het publiek zal verkondigen.

Snaaien en praaien

Als Floris V er is, kan de feestweek ‘Vlaardingen Viert! beginnen. De gemeente trakteert zondagmiddag 14 mei eregasten van binnen en buiten Vlaardingen op een jubileumviering in de Grote Kerk. Voor de wandelaars van de stadsrechtenstoet en het publiek is de Westhavenplaats gevuld met tafels, banken en klanken om te ‘snaaien en praaien’. Onder het genot van allerlei lekkernijen kan iedereen gezellig napraten (praaien) over de historische happening.

De hele week is er volop muziek. Op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) is er een Lente Fair, op vrijdag 19 mei trekt er muziek van ’t Oft naar ’t Hoofd (met het Stadsstrand als laatste stop) en op zaterdag 20 mei is de binnenstad een openluchttheater voor ‘Levend Verleden’. Op zondag 21 mei zijn er de Urban Haring Run en het Urban Fit Festival. Op zaterdag 20 en zondag 21 mei kunnen bourgondiers genieten van Culinair Vlaardingen.

Afbeelding