Tijdens de workshop krijgen de deelnemers allerlei porseleinen objecten in handen.
Tijdens de workshop krijgen de deelnemers allerlei porseleinen objecten in handen. (Foto: Lijstenatelier Suzanne Klüver.)

Workshop: decoraties en symboliek op Chinees porselein

donderdag 1 juni 2023 19:00 tot 21:00

Het is leuk om iets moois in handen te hebben, maar het is nog leuker om te weten waar het vandaan komt en hoe oud het ongeveer is. In deze workshop gaan we aan de slag met het herkennen en de achterliggende betekenis van Chinese afbeeldingen op porselein.

Op antiek Chinees porselein zie je veel decoraties die een betekenis kunnen hebben. Bijvoorbeeld een combinatie van verschillende bloemen, zoals de pioenroos of de chrysant, die samen staan voor een lang leven. Of wat denk je van het verhaal van de Westelijke zijkamer? Veel porseleinschilderingen uit China hebben een achtergrond in religies van het boeddhisme of taoïsme, maar zijn soms ook cultureel of historisch bepaald. Maar hoe zie je dat? En hoe kun je deze afbeeldingen leren herkennen? In deze workshop krijg je een beter beeld van de Chinese oorsprong van afbeeldingen, maar ook de vertaling ervan naar de Nederlandse kunstgeschiedenis. En uiteraard gaan we oefenen met echte objecten.

Deelname kost 45 euro per persoon en dit is inclusief koffie, thee en een handige informatiesheet. De workshop wordt gegeven bij Lijstenatelier Suzanne Klüver aan de Hoogstraat 94 in Schiedam. Er is plek voor minimaal zes en maximaal tien deelnemers; aanmelden kan door een bericht te sturen aan lijstenatelier@gmail.com.