Afbeelding
(Foto: PAX)

Nakba - Catastrofe - Combatants for peace / PAX

woensdag 15 mei 2024 9:00 tot 17:49

Nakba, een humanitaire catastrofe die maar niet wil stoppen. Nu weer in Gaza

Op 15 mei wordt jaarlijkse de Palestijnse Nakba of Catastrofe herdacht. Na de oprichting van de Israëlische staat op 14 mei 1948 verdreven leger- en terreurgroepen 750.000 Palestijnen uit hun huizen en van hun grond. 500 Palestijnse dorpen werden van de kaart geveegd. 

Nu intussen 76 jaar later is de catastrofe nog steeds niet ten einde: bezetting, verdere kolonisering, vormen van apartheid en nu een gruwelijke nietsontziende oorlog in Gaza. De Nakba blijft maar voortgaan.

In de week van 12 tot 19 mei staan heel wat activiteiten gepland. O.a. twee online livestreams van herdenkingsceremonies in Israël & Palestina.

PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen organiseert soms zelf, of sluit soms aan bij, acties voor Vrede omdat we ‘Geen Vrede met oorlog’ hebben, én ‘Bij oorlogen en conflicten denken aan slachtoffers – wereldwijd’.  

Zo waren er voorbije maanden:

Een herdenking rond het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas, bij het Mensenrechtenmonument Een herdenking n.a.v. van twee jaar oorlog in Oekraïne, in de wijk Mrija en De Driepas Een brede interlevensbeschouwelijke samenkomst rondom de oorlog in Israël - Gaza - Palestina Twee maanden een VREDES-halte op het LiesveldDe samenzang Zingen Voor Vrede

Komende week staan veel internationale organisaties stil bij de Nakba, met herdenkingen, o.a. via Livestreams / Stiltecirkels / Acties / etc. 

Bijv.: PAX - Combatants for Peace (vaak samen met anderen) - Pax Christi Vlaanderen - The Rights Forum - SIVMO.  Zie: Over-nl (cfpeace.org) - Palestina - Israël | Pax Christi - https://rightsforum.org/ - https://sivmo.nl/ 

PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen wil hierbij aansluiten en vraagt rond de herdenking van de Nakba aan Vlaardingers 

om op 15 mei met een bloeiend plantje of een brandende kaars bij stiltecentrum De Driepas (Hoogstraat 26) de slachtoffers van de alsmaar doorgaande Nakba te herdenken. Als het enigszins uitkomt, het liefst tussen 14.00 – 16.00 uur. Dan kan ieder die dat wenst met andere aanwezigen over Nakba in solidariteit met de slachtoffers van Nakba praten. 

(We proberen tegelijkertijd met meegebrachte bloemen een nieuwe bloeiende bloemencirkel met vredesteken te maken).

De vraag is besproken met een vertegenwoordiging van de Palestijnse Stichting Aidoun in Vlaardingen.

Zie hieronder verder over Nakba enkele woorden van Combatants for Peace en Pax Christi Vlaanderen. 

Vragen, opmerkingen en reacties kunt u sturen naar het secretariaat van Pax Ambassade van Vrede via e-mail ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl