Column door Bart van der Linden: Krabbepark

Column
Bart van der Linden
Bart van der Linden

Ik had er nog nooit van gehoord, maar ineens duiken ze op in Vlaardingen: Krabbescheer. Nee, het is geen een of andere nieuwe exotische diersoort, maar een inheemse waterplant, ook wel watersoldaat genoemd.

 Het is het nieuwe symbool van het Krabbepark, dat al even een heuse metamorfose ondergaat. Het kan dus wél, de blik richten op ‘vergroening’ van de stad. Niet alleen maar veel te dure huizen uit de grond stampen, maar ook de Broekpolder voorzien van een broertje of zusje (hoe u wilt). Een nieuwe zuurstofboost voor Vlaardingen. Bomen, struiken, gras én dus Krabbescheer. Aangebracht op het nieuwe recreatiepad rondom de Krabbeplas, ook wel ‘het Rondje Krabbeplas’ genoemd.
Origineel toch? Geen strakke witte lijnen, maar zwarte en witte bloemetjes als uithangbord. Vooruit, ik geef u een korte uitleg waar die plant voor staat, zodat je tijdens het wandelen denkt: goh, die plant is me er eentje. Die heeft echt een héél goeie functie. Ja, beste lezers, er is over nagedacht, geloof mij. En dat gebeurt niet elke dag in onze stad. Komt ‘ie: de watersoldaat is dus, zoals gezegd, een inheemse waterplant die, en nu komt het, ‘een enorme hoeveelheid nitraten en fosfaten aan je vijverwater onttrekt en tegelijkertijd zuurstof aan de bovenste waterlaag toevoegt. Van soep naar bronwater in een paar weken’. Het is maar dat u het weet. Kijk je straks met een heel andere blik naar dat recreatiepad.
Wie het artikel in deze krant vorige week gelezen heeft, weet dus al dat er eerst witte strepen in het midden van het pad liepen. En ja, dat kan natuurlijk niet. Stel je voor, witte strepen op een wandelpad, je zou er haast een blokje voor omlopen. Nee, die strepen moesten weg. De ‘belijning zou niet passen bij het recreatiepad’. Dus hoppa, witte strepen weggehaald en vervangen door de watersoldaat.

Maar verder niets dan lof voor het herinrichten van deze ‘groene long’. Ronkende teksten over het evenemententerrein, de toegankelijkheid, een breder strand en een nieuwe ligweide. O ja, op dat nieuwe vier meter brede en 1,3 kilometer lange recreatiepad overigens zijn ‘fietsers te gast’. Dus als die wielrenners er nu niet langs kunnen, dan weet ik het ook niet meer. Ben er onlangs overheen gereden, ja over dat nieuwe recreatiepad uiteraard, en het ziet prima uit. En wie het geheel van bovenaf wil bekijken, kan op een van de twee uitkijkstoelen klimmen. Denk er dus aan dat je voortaan Krabbepark zegt en niet meer Krabbeplas. Die naam sloeg toch al nergens op, want zwemmen kun je er al eeuwen niet meer. Het blijft behelpen met die irritante blauwalg. Zonde, want bij een gloednieuw park en een strandje is een frisse duik onmisbaar. Misschien moeten we dan toch maar die watersoldaat inzetten om deze te verslaan.