Column: De slag gemist

Column
Afbeelding
(Foto: Peter Spek)

Het contrast kan niet groter zijn. Staat het Sprij-pand aan de Westhavenkade al ruim 25 jaar te verpieteren, even om de hoek op de Parallelweg zet supermarkt Hoogvliet in twee jaar tijd een fonkelend nieuw pand neer. Waarom kan deze onderneming, helemaal niet gespecialiseerd in het bouwen van panden, dat nu wel in korte tijd uitvoeren. De gemeente, met veel knowhow in huis bij de ambtenaren lukt dat dus niet. Daar begrijp ik werkelijk niets van. Het nieuwe pand van Hoogvliet grenst nota bene pal naast het te ontwikkelen museumkwartier, waar inclusief het Sprij-pand, nog maar weinig beweging in zit. Misschien moeten de Vlaardingse ambtenaren maar eens bij Hoogvliet langsgaan om te kijken hoe zij dat in een relatief korte tijd gefikst hebben. Nu ik het toch over gezichtsbepalende panden heb, wat het Sprij-pand natuurlijk is, dient zich alweer een volgende aan. 

door Peter Spek

Gezichtsbepalend

Het pand van DOK99 aan de Anna van Saksenweg in de Holy staat na een brand al enige tijd leeg en ziet er inmiddels verpauperd uit. Ook dit pand staat op een gezichtsbepalende locatie, waar dagelijks honderden mensen langskomen. Geen reclame voor onze stad. Kan onze wethouder voor bouwen, Ivana Somers, niet een ambtenaar opdracht geven een plan te bekenden om het aangezicht te verbeteren, in afwachting van de nieuwbouwplannen, want die laten nog wel een aantal jaren op zich wachten. Ik vrees dat het dezelfde kant opgaat als het pand in de Kuipershof, waarvan de voorgevel het enkele weken geleden begaf. 

Pareltje

Als ik in een adem ook nog noem het voormalige schoolpand in de Groen van Prinstererstraat en de Brandweer kazerne aan de Hoflaan en een verborgen pareltje onder de verpauperde panden in Vlaardingen is de voormalige autoshowroom van P.A. van der Kooij aan de Kethelweg met de aangrenzende voormalige Dr.J.Th de Visserschool aan het Plein Emaus, dan vraag ik mij af is dit nu Vlaardingen op zo’n smalst? En dan moet de stad volgend jaar nog een feestje vieren om het feit te herdenken dat het 750 jaar geleden, als een van de eerste steden in Holland, stadsrechten heeft gekregen. Is het wel te verkopen, om een feest te vieren van ruim twee miljoen euro, als de stad er zo erbarmelijk slecht bij staat. Ik ben misschien wat somber gestemd, maar met mij zijn dat meer stadgenoten die daar zo over denken. Het moet de stad op de kaart zetten met dit feestje, maar of dat lukt met dit als achtergrond betwijfel ik. Gelijk vraag ik mij in alle ernst af. Wat heeft de organisatie van de Slag bij Vlaardingen ons een paar jaar geleden uiteindelijk opgeleverd? Ik denk eigenlijk dat Vlaardingen helaas op veel fronten de slag heeft gemist...