Column Bart van der Linden: Borden

Column
Afbeelding
(Foto: Bart van der Linden)

Ze zijn er in groten getale en ja, je moet er soms om lachen: rare, gekke, opmerkelijke (verkeers) borden. Door heel het land zijn ze wel te vinden en ook in Vlaardingen worden ze gespot. Op onze site hebben we de rubriek ‘rare verkeersborden’. Hier kan iedereen die een onbegrijpelijk bord heeft gezien, dit mailen naar de redactie. Inmiddels staan er al een paar foto’s op waarbij je je afvraagt: hoe kan dit?

Neem het blauwe verkeersbord met de twee voetgangers, ofwel het voetgangersbord. In District U Verborgen tussen de struiken en bomen en omheind door een hek. Oversteken maar, zou ik zeggen. Breek het hek open, schuif die takken opzij en u heeft vrij baan. Nog eentje dan. Een bord met de tekst ‘Deel het pad’ en daaronder een blauw bord met twee voetgangers en een fiets. Daaronder een aantal ‘pakkende waarschuwingen’: ‘Doe rustig aan’ (ja, waarom zou je je druk maken?), ‘Waarschuw elkaar’ (voor het geval er ineens een wolf opduikt, of een op hol geslagen Schotse Hooglander), ‘Geef elkaar de ruimte’ (tja, ruimte is immers schaars in Nederland, dus vooruit) en ‘Groet elkaar’ (is niet verplicht uiteraard, maar het maakt de situatie wel aangenamer). Ik en de inzender vragen zich terecht af: why? Wat voor nut heeft het? Het dient geen enkel doel. De inzender heeft gelijk met zijn begeleidende tekst: “Het bord is op zich wel duidelijk, alleen vind ik het opmerkelijk dat je tegenwoordig dit moet plaatsen om mensen sociaal met elkaar om te laten gaan.”
Ook in Schiedam zijn er vreemde borden te vinden. Neem de inzending van het bord op de Schiedamseweg, waarbij staat: ‘Tegemoetkomend fietsverkeer heeft voorrang, uitgezonderd fietsers’. Is er dan niemand die even nadenkt of het wel verstandig is om zo’n bord neer te planten? Het antwoord laat zich raden. Het triggerde mij om te googelen op nog meer bizarre borden. En ja, het verbaast u niet, ze zijn er. En het kan altijd nóg gekker. Wat dacht u van deze? ‘Paddentrek van 19-07 uur’ (padden houden zich immers strak aan de tijd, dus wijken ze niet van dat pad af), ‘Fietsers afsappen’ (even de benen strekken en vooral veel drinken), ‘Winkul centrem bereikbaar’ (de maker had er duidelijk eentje te veel op), ‘Verboden voor tractoren, uitgezonderd tractoren’ (zullen de boeren leuk vinden, zet ze vooral neer in Den Haag) en een bord van Prorail bij een spoorwegovergang: ‘Wil je blijven leven, wacht dan even’ en daaronder: ‘Uitgezonderd fietsers’ (die zijn er toch al genoeg, denkt Prorail).
Los van al die grappige (verkeers)borden, hebben we vooral veel te maken met een overkill aan borden. Overal is er wel ergens een weg opgebroken, of zijn ze bezig met allerlei klussen. Je moet wel een bord voor je kop hebben om dat niet te zien.