Jongerencolumn: De column van Matea (2)

Column
Tip van Matea: Gooi je statiegeld niet op straat.
Tip van Matea: Gooi je statiegeld niet op straat. (Foto: )

Matea zit in groep 7 en in zijn tijd bij het Kindcentrum Prins Willem Alexander vindt hij het leuk om voor Groot Vlaardingen een column te schrijven. Hierbij de tweede column van Matea.

Hallo leuke lezer!

Hier ben ik weer, Matea! Vorige keer ben ik geëindigd met een raadsel. Het raadsel was: Waarom legt een kip een ei? Het antwoord is: Als de kip het ei zou gooien zou het gelijk stuk zijn! Deze week wil ik het over heel iets anders hebben met jullie dan vorige keer, namelijk: Statiegeld. Statiegeld op kleine plastic flesjes is begonnen op 1 juli 2021. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven afgesproken. Maar wat is statiegeld en wat houdt het allemaal in? Statiegeld is eigenlijk geld wat je extra betaalt aan de winkel voor een flesje. Op deze manier kunnen flessen gerecycled worden. Wanneer je het hebt opgedronken kun je het terugbrengen naar de winkel. Daar is een speciale automaat voor. De statiegeldautomaat. Dat is een automaat waar je lege flessen in moet doen. Hij kijkt of er statiegeld op de fles zit. Zo, ja? Dan gaat hij kijken of het een fles is waar de inhoud minder dan 1 liter is, of meer. Heeft de fles een inhoud van minder dan 1 liter? Dan zit er €0,15 op het flesje. Is dit meer, dan zit er €0,25 op het flesje. En er zit niet alleen statiegeld op flesjes.
Ook op sommige glazen flessen zit statiegeld. Maar niet op elk glas zit statiegeld. Dat kun je checken door op de verpakking te kijken. Maar op nog iets zit statiegeld. Namelijk vanaf 1 april 2023 zit er ook statiegeld op blikjes. Alleen zit er nog niet statiegeld op alle blikjes. De blikjes zonder statiegeld moeten namelijk eerst verkocht worden voordat de blikjes met statiegeld worden verkocht. Tegenwoordig zijn wel bijna alle blikjes zonder statiegeld verkocht. Maar niet iedereen levert zijn statiegeld flessen, glazen en blikjes in. Er zijn ook mensen die het gewoon op straat gooien. Mijn tip is: Gooi je statiegeld niet op straat, want ten eerste: Je vervuilt het milieu. En ten tweede: Je lijdt verlies, want je betaalt eerst en krijgt het niet terug. Mijn broertje, mijn vriend en ik maken er slim gebruik van. Bijna elke dag gaan wij drieën naar buiten om op zoek te gaan in de natuur. En als we al veel dingen hebben gevonden gaan we het inleveren. Zo hebben we bijna elke dag wel 4 euro! Dan maak je en de natuur een stukje schoner en je hebt wat extra zakgeld. En ik sluit natuurlijk niet af zonder een raadsel!

6=3 8=4 12=6 10=... Geen 5! Het antwoord krijg je volgende week!