Jongerencolumn van Matea: Voortgezet onderwijs

Column
Matea.
Matea. (Foto: PR)

Matea zit in groep 8 en bij het Kindcentrum Prins Willem Alexander vindt hij het leuk om voor Nieuwsblad Vlaardingen een column te schrijven. Hierbij de column over het voortgezet onderwijs.

Hallo coole lezer!

Zoals altijd ben ik de vorige keer geëindigd met een raadsel. Het raadsel was: Wat komt, maar is er nooit? Het antwoord is: De toekomst! De vorige keer ging het over Donald Duck. Deze keer gaat het natuurlijk zoals altijd weer over iets heel anders! Namelijk over school. Iedereen heeft vroeger op school gezeten. In het Nederlandse schoolsysteem is het zo dat je ongeveer tot je twaalfde op de basisschool zit. Daarna ga je naar het voortgezet onderwijs (VO). Op de middelbare school ligt het aan je niveau hoe lang je op het VO zit.
Je zit gemiddeld 4-6 jaar op het VO. Tenzij je natuurlijk blijft zitten! Daarna ga je studeren. Als je na het studeren nog zin hebt om nog verder te studeren, dan kan je naar de Universiteit. Dit was mijn inleiding, want ik ga namelijk dit schooljaar naar 3 verschillende scholen! Basisschool IKC Prins Willem Alexander (3,5 dag), Kindcentrum Erasmus (1 dag) en het Lyceum Vos (een halve dag). De PWA is mijn normale school en de Erasmus is mijn Plusklas school, waar ik elke dinsdag naartoe ga voor extra uitdaging. Naar het Lyceum Vos ga ik voor extra uitdaging en om alvast te wennen, want volgend jaar ga ik naar de middelbare school. En ik denk zelf dat het Lyceum Vos een goede keuze is, omdat het niet een erg grote school is, waardoor je niet in de school kan verdwalen.
Er staan 2 voetbaltafels in de kantine voor als je verveelt. En al mijn lessen zijn in het Engels, dat is wel een uitdaging. Als je de middelbare school vergelijkt met de basisschool, merk je dat er qua discipline een groot verschil is. Als een docent op de middelbare school zegt dat het stil moet zijn, dan is het direct stil. Als een juf of meester op de basisschool zegt dat het stil moet zijn, dan kletst iedereen gewoon vrolijk verder. Maar ook qua gedrag zie je een groot verschil met de middelbare school en de basisschool. Bijvoorbeeld in de pauze. In de pauze op de middelbare school wordt er heel vaak gewoon gestoeid voor de lol (dat soms wel blauwe plekken op kan leveren). Op de basisschool spelen we gewoon een partijtje voetbal, of 1x stuit (ook een voetbalspelletje) wat we vrijwel elke pauze doen. Er is ook een verschil met de basisschool en de Plusklas. Bij de Plusklas heeft iedereen namelijk dezelfde manier van denken. Op de basisschool zijn er allerlei verschillende niveaus. Ook ben ik op de basisschool en Plusklas de alleroudste, want ik ben een groep 8 leerling. Maar op de middelbare school ben ik gelijk een van de kleinsten. Want ik ben 10 en loop rond met kinderen van wel 13-19 jaar! Dus ik krijg daar heel vaak de opmerking ‘’hoe oud ben jij?’’ of ‘’ zit jij hier wel goed op school?’’

En ik sluit altijd af met een raadsel:

Welke schoen heeft geen zool? Het antwoord krijg je de volgende keer!