Column van Bart van der Linden: Stadskaravaan

Column
Afbeelding
(Foto: Bart van der Linden)

Bart van der Linden

Vlaardingen 750 heeft zijn voetafdrukken goed achter gelaten in onze stad. Die krijg je er voorlopig ook niet meer uit. Als ze over 750 jaar de grond afgraven, zijn die voetafdrukken nog steeds zichtbaar. Maatje 45? Nee joh, maatje 65. Groot, groter, grootst. Hang er een drone boven, dan zie je de daadwerkelijke omvang van het feest.
In mijn vorige column had ik het over de expositie in het Museum Vlaardingen. Dat het toch een beetje mosterd na de maaltijd is. Tuurlijk is het leuk om terug te blikken, maar zo’n expositie had wat mij betreft ook wat later mogen zijn. Eerst even bijkomen en dan zo rond de zomer nog eens rustig terugkijken. Maar goed, gelukkig maak ik de keuzes niet voor wat er wel en niet wordt tentoongesteld in het museum.
Over tentoonstellen gesproken: hou 8 maart vrij in uw agenda! Dan wordt de expositie Powervrouwen in Vlaardingen geopend. Om nu al een paar namen te droppen van vrouwen die met power Vlaardingen omarmen? Dat komt nog wel. U kent er immers ook veel, denk ik zo. Maar hierover later meer in deze krant.
Terug naar Vlaardingen 750. Ze zeggen weleens dat je goeie ideeën moet omarmen en uitbouwen en slechte ideeën meteen in de prullenbak moet gooien. Nou, goeie ideeën waren er genoeg vorig jaar en dus kwam direct de vraag om de hoek kijken: kunnen we niet wat van deze spektakelplannen voortzetten? Nóg een keer een theatraal Stadsspektakel, in een wellicht wat kleinere vorm? Nóg een keer een Stadscamping, bij de Krabbeplas? En oké, nóg een keer een Stadskaravaan die door de stad trekt?
Het antwoord is ja, als het om de Stadskaravaan 2024 gaat. Vorige week al een grote aankondiging in deze krant en terecht. De Stadskaravaan dendert gewoon lekker door. Niks stoppen, want als iets goed gaat, moet je het koesteren. En dus zijn er binnenkort weer bijeenkomsten waar mensen hun hersenspinsels kunnen droppen, zodat we ook dit jaar twee grote festivals erbij krijgen. Eentje in de Holy en eentje in de Westwijk.
De Stadsgehoorzaal weet altijd wel hoe ze een feestje kunnen bouwen en van hun marketing kun je ook niet zeggen dat ze het niet hebben uitgevonden. Die is gelikt. Slim. Altijd goed hun voorstellingen promoten, inspelen op wat het publiek wil. U vraagt, wij draaien. En er is behoefte aan zo’n festival, dat zal ook later dit jaar weer blijken. Zet er een paar bekende artiesten neer, zorg voor een lekker hapje en drankje en de Vlaardinger eet uit hun hand. Zichtbaarheid, heet zoiets. Of stadspromotie, of hoe je het ook noemen wilt.
En vooruit, ik geef alvast een voorproefje van een powervrouw: Renske Verbeek. Zij behoeft uiteraard geen toelichting meer. Het bewijs is dagelijks zichtbaar bij de Stadsgehoorzaal.