‘Ik geniet er nog steeds van om mensen blij te maken’

Cultuur
Rita Young is er altijd voor haar fans en gaat onverminderd door met zingen en optreden.
Rita Young is er altijd voor haar fans en gaat onverminderd door met zingen en optreden. (Foto: Archieffoto: Willy Groeneveld)

Ze zit al meer dan zestig jaar in het vak, maar wie denkt dat zangeres Rita Young (78) haar microfoon voorgoed aan de wilgen hangt, komt bedrogen uit. De Vlaardingse is ‘still going strong’ en komt onder meer met nieuwe muziek. Haar single Ik ben een vrouw wordt op zondag 21 augustus in partycentrum Prikkewater gepresenteerd.

Door Bart van der Linden

‘Ik ben een vrouw, die sterk in ‘t leven staat. Als een moeder, als een lief, een kameraad’. Het zijn de eerste twee regels van de nieuwe single, die volgens Young ‘persoonlijker is dan ooit’. Het liedje is haar op het lijf geschreven en vat de essentie samen waar de artieste voor staat. “Dit zou, mocht het straks ophouden, een mooi laatste nummer zijn.”
De Vlaardingse zangeres heeft naast het uitbrengen van nieuwe muziek ‘nog veel meer te vertellen’. Daarover later meer. Eerst dus dat nieuwe nummer. “Dat kwam ineens op m’n pad”, zegt ze. “Ik was eigenlijk niet van plan om een single uit te brengen, maar toen ik de tekst zag dacht ik meteen: dat past bij mij. Het geeft weer wie ik ben. We hebben de clip opgenomen in museum Oud Overschie.” Vooruit dan, nog twee regels om weg te geven: ‘Ik ben een vrouw, voor wie de waarheid telt, die houdt van zingen en van mooie liedjes smelt’.
En zo is het maar net. Young houdt van zingen en dat is een understatement. Het is haar passie, al vanaf toen ze als 17-jarig meisje als de Vlaardingse Ria Valk op de bühne stond. En ze staat er nog steeds. En ze mag dan wel op leeftijd zijn, fysiek en geestelijk heeft ze de touwtjes nog altijd strak in handen. “Ik treed nog steeds veel op door heel het land”, vertelt ze. “Muzikaal onthaal in Prikkewater doe ik nog altijd, net als mijn radioprogramma bij Omroep Vlaardingen, waar ik onlangs mijn 500e uitzending had. Tijdens corona heb ik met name buiten gezongen voor de ouderen.”

Dit zou, mocht het ophouden, een mooi laatste nummer zijn

Het jubileumfeest ter ere van zestig jaar artieste, wat eerder was gepland, is inmiddels van de baan. Young: “Dat zou vorig jaar april plaatsvinden, maar door corona is dat niet doorgegaan. Vervolgens hebben we nog voor een paar andere data gekeken, maar ook die gingen niet door. Uiteindelijk hebben we besloten om het feest helemaal af te blazen. Tussendoor heb ik wel nog twee singles uitgebracht: Een echte vriend, samen met Perry Zuidam en een nieuwe versie van Rocking Billy van Ria Valk met Sylvia Smit.”
De uitreiking van de cd (met als tweede nummer Een echte vriend), wordt een ‘wervelende show met geweldige artiesten’. “William Janz, de Nederlandse Julio Iglesias, zal optreden en de cd uitreiken en ga ik samen met Orgel Joke een nummer zingen”, aldus Young. Nog voordat de single uitkomt, is er op zaterdag 13 augustus op het Zomerterras weer de Seniorenmiddag. “In 2019 was de laatste succesvolle editie met Lee Towers en ook nu treden er weer diverse artiesten op”, aldus Young. “Hoofdacts zijn Kees Haak, de zoon van Nico Haak en Sani van Mullem, die heeft meegedaan aan het SBS-programma De Hollandse Nieuwe. Maar ook Maurice Groeneweg en Meriam Bruggink treden op en we hebben een speciaal optreden van de pas 10-jarige Eliahna Foulouh, dat is echt een supertalent.” In september komt er een uniek optreden aan. Young: “Ik ga dan terug naar mijn roots, optreden met een live band. Als gastartiest word ik begeleid door Memory Lane.”
Stilzitten is er voorlopig niet bij. “Muziek houdt mij op de been, ik geniet er nog steeds van”, aldus Young. “Ik blijf het mooi vinden om mensen blij te maken, om ze op te monteren met mijn muziek.”
Kijk op www.ritayoung.nl voor de agenda en binnenkort de nieuwe single mét clip.