‘Soort desolate aantrekkelijkheid’

Cultuur
Duurzaamheid en vergankelijkheid in beeld gebracht door het al vele jaren leegstaande schoolgebouw in de Groen van Prinstererstraat.
Duurzaamheid en vergankelijkheid in beeld gebracht door het al vele jaren leegstaande schoolgebouw in de Groen van Prinstererstraat. (Foto: Peter Spek)

NRC-journalist Bas van Putten, van oorsprong Vlaardinger, fietste onlangs nog eens de route die hij eens reed met zijn vader door Vlaardingen en haalde daar herinneringen bij op. Hij gaf zijn verhaal als kop ‘Vlaardingen en zijn desolate aantrekkelijkheid’. Voor Ron Hoekstra, organisator van de Open Monumentendag, waaronder een fotowedstrijd met als thema duurzaam duurt het langst, aanleiding om, naar aanleiding van dit artikel, de Vlaardingers nogmaals aan te sporen de camera te pakken en dit thema in beeld te brengen.

Door Peter Spek

“Op dit moment heb ik nog maar vijf deelnemers die een foto hebben ingestuurd, dat moeten er natuurlijk meer worden,” zegt Ron Hoekstra en daar kan de insteek van Bas van Putten een handje bij helpen. De NRC-journalist mijmert op de fiets door Vlaardingen. “De stad is minder erg dan ik dacht. Typische havenstad, ruwe bolster vol verweerde monumenten, opvallend vaak in ongerestaureerde staat. De Grote Kerk werpt een middeleeuwse schaduw over de Markt, die er als een ring omheen ligt, badend in een half macaber half gezellige schemerduister. Ik voel mij vreemd thuis. Vlaardingen heeft wat Dordrecht heeft, een soort desolate aantrekkelijkheid.” Ron Hoekstra zelf fotografeerde zelf als voorbeeld het vervallen Sprij-pand aan de Westhavenkade. “Monumenten zijn in principe duurzaam in de betekenis van tijdsduur. Ze bestaan lang en blijven ook lang, maar het blijkt dat ze toch ook kwetsbaar zijn. De vergankelijkheid slaat toe, zeker als er beperkt onderhoud wordt uitgevoerd.” Van dit soort panden, die de vergankelijkheid aantonen, bezit Vlaardingen er veel. Tot 25 augustus kunnen de foto’s aangeleverd worden naar: OMDfotowedstrijd22@gmail.com.