Nieuwe subsidie voor culturele organisaties in Zuid-Holland

Cultuur
Optreden tijdens Grote Prijs Rotterdam 2022.
Optreden tijdens Grote Prijs Rotterdam 2022. (Foto: Popunie)

Geld nodig voor je culturele vereniging of stichting? Bijvoorbeeld je dansschool, circusschool, theatervereniging of muziekvereniging? Vanaf 1 mei 2023 is het Themafonds Cultuurparticipatie Zuid-Holland geopend. Er is wel een voorwaarde: je moet samenwerken met een of meerdere andere culturele organisaties.

Het fonds is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. In samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds en Kunstgebouw is het fonds in het leven geroepen om de culturele sector in Zuid-Holland een impuls te geven. 

‘Sector onder druk’

Een woordvoerder van het Cultuurfonds legt uit: “De culturele sector staat mede door de nasleep van corona en de hoge inflatie onder druk. Kosten stijgen harder dan inkomsten. Tegelijkertijd is het na corona nodig om te kunnen innoveren en extra te investeren in publiek en vrijwilligers.” Uit onderzoek blijkt dat er in Zuid-Holland grote behoefte is aan steun voor meer en betere reclame, fondsenwerving en vernieuwing.

Vergroten van deelname

De provincie Zuid-Holland werkt samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds en Kunstgebouw om het Themafonds Cultuurparticipatie Zuid-Holland op te zetten. Dit fonds zorgt ervoor dat meer mensen in Zuid-Holland kunnen meedoen aan kunst en cultuur en dat er meer bekend over wordt.

Wie kan aanvragen?

Het themafonds is bedoeld voor een stichting of vereniging die zich bezighoudt met theater, dans, film, muziek, circus of beeldende kunst. Het project moet wel een samenwerking te zijn met een of meer andere culturele organisatie(s) uit een of meer andere gemeente(n), “om de spreiding van kennis te stimuleren en het bereik te vergroten”.

Maximaal €15.000

Een bijdrage uit het fonds bedraagt maximaal € 15.000 per project. De aanvraag verloopt via de reguliere procedure van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. De aanvraag kan ingediend worden tot en met 15 juni óf tot en met 15 september 2023. Kunstgebouw kan hulp bieden bij het opstellen van de aanvraag.

Meer info: www.cultuurfonds.nl/themafonds-cultuurparticipatie.

Hulp: www.kunstgebouw.nl/themafonds-cultuurparticipatie.