Festival Onder de Linden belooft een leuk en levendig kunstweekend

Cultuur
Anna Pavlova aan het schilderen in de open lucht. Komende zaterdagmiddag zijn er weer kunstenaars op de Markt in actie te zien.
Anna Pavlova aan het schilderen in de open lucht. Komende zaterdagmiddag zijn er weer kunstenaars op de Markt in actie te zien. (Foto: Paul Meuldijk)

Festival Onder de Linden is in beginsel een kunstfestival, een van de weinige in Nederland, laagdrempelig, en met een actief deelnemersveld, zowel wat de kunstenaars betreft als het publiek. Zo omschrijft Cees Eykelenboom het initiatief.

Door Kor Kegel

De volgende editie van het festival Onder de Linden vindt plaats in het eerste weekend van september. “Het is een smeltkroes van evenementen voor jong en oud. Kunst doen en kunst beleven, daar gaat het om. In de Grote Kerk een Art Fair. Buiten de kerk een kunstmarkt met straattheater. En dan ook een aloude activiteit, en plein air, een Franse term voor schilderen in de open lucht,” kondigt Cees Eykelenboom aan. Met zijn Stichting Metamorphose wil hij de Vlaardingers op een aangename en verkwikkende manier met de beeldende kunst in aanraking brengen.

Regionaal

Hij heeft al een flinke deelnemerslijst, maar liefst zou hij nog aanmeldingen krijgen van kunstenaars uit Schiedam en Maassluis. Tenslotte is Metamorphose vijftien jaar geleden opgericht om de kunst regionaal een podium te geven.

De Art Fair wordt vrijdag 1 september om 19.30 uur geopend in de Grote Kerk en vindt daar ook op zaterdag- en zondagmiddag plaats. Er is plek voor een kleine dertig kunstenaars uit de regio. Er wordt gewerkt aan een verrassende samenstelling. Metamorphose heeft een aantal kunstenaars op het oog om tot een volwaardige tentoonstelling te komen. Op de zondag komen daar vooraan in de kerk de resultaten bij van de en plein air op zaterdagmiddag.

Vrijdagavond is er muziek van het Paul van Kessel Trio. Toegang is gratis.

En plein air

Het schilderfestival en plein air begint zaterdag 2 september om 12.00 uur op de Markt en pakt vanwege het 750-jarig bestaan van de stad Vlaardingen groter uit dan bij eerdere edities van Onder de Linden. Er zijn kunstenaars geïnviteerd die van het en plein air schilderen hun beroep hebben gemaakt, maar iedereen kan meedoen. Er is zelfs een prijs te winnen. De jurering vindt zondagmiddag plaats in de kerk.

Bij aanvang van het schilderfestival zorgt Bas de Vroome voor vrolijke klanken van het Oranje-carillon met zijn 48 klokken.

New Latin Sound zorgt vanaf 12.30 uur voor gemoderniseerde ritmes van salsa, merengue, timba, ballads en Cubaanse muziek, een uur lang, en dan na een half uurtje pauze treden de Brotherwood Snippets op, een country- en folkband met warme en harmonieuze songs. Om 15.30 uur speelt het Robby Alberga Kwartet wereldmuziek en Surinaamse kaseko, alles in de open lucht op de Markt.

Festivalterrein

Op de beide middagen van zaterdag 2 en zondag 3 september is de Markt versierd en omgetoverd in een festivalterrein, waarbij de kunstmarkt de insteek is. Er komen dertig kramen te staan met voornamelijk kunst en kunstactiviteiten. Er worden demonstraties gegeven en er worden workshops en lessen aangeboden en er wordt gewoon lekker achter de kraam gewerkt, geïnspireerd door de omgeving van het evenement.. Voorts komen er een nostalgische kermis, kindercircus Kabel, urban sketchers, portrettekenaars en schilders. Er is een jeugdprogramma met schminken, haarverven en glittertattoo en ook is er de Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen. Er is doorlopend straattheater, Schrott, die een act maakt van wat het publiek aan zwerfvuil veroorzaakt, en goochelaar Olivier Quist zorgt voor ander amusement. Het muziekprogramma bevat onder andere een ode aan Charles Aznavour.

De foodtruck zorgt voor hartigheden, maar het publiek kan natuurlijk ook neerstrijken op de terrassen bij het festivalterrein , zoals van eetcafé Stam en restaurant Smakelijk. Daar zit je al lekker ook als er niets op de Markt te doen is. Kun je nagaan!