Programma Onder de Linden anders

Cultuur
Er staan weer allerlei kraampjes op het festival Onder de Linden.
Er staan weer allerlei kraampjes op het festival Onder de Linden. (Foto: Paul Meuldijk)

In de programmering van het festival Onder de Linden, komend weekend, hebben zich enkele wijzigingen voorgedaan. Zaterdag zouden de Brotherwood Snippets optreden, een country- en folkband, maar daarvoor in de plaats komt het Don Hans Swing Quintet. En het straattheater van Schrott wordt aangevuld met dat van Malabarista.

Door Kor Kegel

Aan het programma is Esther van der Eerden toegevoegd. Ze geeft een workshop monumentaal schilderen. Het festival spitst zich toe op de zaterdagmiddag. Zondagmiddag ligt in de Grote Kerk het accent op Vive Aznavour met zang van Michael Abspoel, pianomuziek van Marc Bischoff en vioolspel van Laura Rafecas en op de jurering van en plein air van de middag ervoor op de Markt.

Stichting Metamorphose heeft afgezien van een foodtruck. Dat geeft de horecaondernemers op en rond de Markt meer kans op een leuke omzet. Verder ziet het ernaar uit dat alles volgens plan verloopt, om te beginnen met de Art Fair die al vrijdagavond om 19.00 uur in de kerk begint. Onder de deelnemende kunstenaars bevinden zich veel bekende Vlaardingers, van wie Antonie van Gelder de langste staat van dienst heeft; hij had zijn naam al in de jaren zeventig in Schiedam gevestigd. Later begon hij aan een omvangrijk oeuvre van landschappen en stadsgezichten.

Cees Eykelenboom van Metamorphose benadrukt dat het festival Onder de Linden bedoeld is om beeldende kunst op een laagdrempelige wijze te presenteren aan een breed publiek.

En plein air op zaterdagmiddag kent ook een deelnemerslijst van kunstenaars die ervaring hebben met werken in de open lucht onder het toeziend oog van voorbijgangers. Het is een heel andere manier van werken dan in het isolement van een atelier. Dat het publiek kan meebeleven hoe een schilderij tot stand komt, draagt bij aan de laagdrempeligheid die Metamorphose nastreeft. Het is ook een heel inspirerende manier van kunst bedrijven. Toeschouwers krijgen vaak zin om het zelf ook uit te proberen. Een Markt vol en plein air-schilders zal er bovendien levendig en gezellig uitzien en zeker omdat er tussendoor ook een kunst- en curiosamarkt wordt gehouden met een flink aantal kramen rond de kerk – en onder de linden. Zondag is er straattheater van Oliver Quist de goochelaar.

En nu maar hopen dat het beide dagen tussen 12.00 en 17.00 uur stralend weer wordt.