Dit hebben de stadsrechten van Vlaardingen met Westland te maken

Historie
In 2023 wordt het verkrijgen van dit belangrijke papiertje, met schrift dat voor moderne lezers nauwelijks te ontcijferen is, gevierd.
In 2023 wordt het verkrijgen van dit belangrijke papiertje, met schrift dat voor moderne lezers nauwelijks te ontcijferen is, gevierd. (Foto: Genootschap Oud Westland)

In 2023 viert Vlaardingen dat de stad 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Dat weten veel mensen al. Maar wist je dat deze oorsprong van Vlaardingen ook een beetje verweven is met die van Westland? Daarover vindt 13 december een lezing plaats in Monster.

Met het krijgen van de stadsrechten was Vlaardingen een van de plaatsen die in die periode - de dertiende eeuw - van de Hollandse graven een zekere mate van autonomie kreeg. In een lezing in de op woensdag 13 december in de Hoeksteen in Monster bespreekt historicus Jeroen ter Brugge wat die stad aan de Maas nu eigenlijk voorstelde, waarom het deze rechten kreeg en hoe die zich verhield tot die andere lokale machtsfactor: de plaatselijke ambachtsheer. 

Vlaardingen was een van de plaatsen die in de 13e eeuw een zekere mate van autonomie kreeg. - Genootschap Oud Westland

Geslacht Van Naaldwijk

Daarmee raakt de geschiedenis van Vlaardingen nadrukkelijk die van het Westland omdat de heren en vrouwen van Vlaardingen uit de geslachten Van der Wateringhe en Van Naaldwijk stamden.

Praktische info

Plaats: Kerkgebouw De Hoeksteen, Burg. Kampschoërstraat, Monster. Tijd: woensdag 13 december, Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Niet-leden betalen een bijdrage van € 4,- voor de koffie.