Lezing over opgebaggerd goud in Vlaardingen en ramp voor Maassluis

Historie
Loodsboot 19.
Loodsboot 19. (Foto: Fotoarchief F. de Boer/Geschiedenis van Zuid-Holland)

Na de jaarvergadering van de PCOB (Protestants Christelijke Ouderenbond) in Maasdijk, op dinsdagmiddag 20 februari, geeft Daniël van den Bos een lezing over zijn boek ‘Baggergoud’ (2011). 

De oom van Van den Bos was, net als zijn vader, baggeraar en stuitte ooit op goud in baggeremmer. Hiervoor moest hij de gevangenis in. Het goud was afkomstig van een scheepsramp: de Maassluise Loodsboot 19 voer op 11 mei 1940 weg uit de Rotterdamse Lekhaven. In het diepste geheim had de boot goud van de Nederlandsche Bank opgehaald, om dat af te leveren in Hoek van Holland. Hierna zou de kostbare lading met een Britse torpedobootjager worden overgebracht naar Londen. 

Goud zonk

Maar het ging mis: voor de oever van Vlaardingen liep het schip op een magnetische mijn van de Duitsers in de Nieuwe Waterweg. De Loodsboot explodeerde, brak in tweeën en twaalf mannen die aan boord waren én een deel van het goud zonken naar de bodem. Het goud werd hierna deels opgedoken, maar een deel liet men liggen, omdat de Duitse bezetter al het goud toch in beslag nam.

Celstraf

Pas een jaar na de Bevrijding sloeg een groep mannen weer aan het baggeren, waaronder oom Piet. Hierbij hield hij uiteindelijk één goudstaaf voor zichzelf, en dat kwam hem duur te staan. Na twee jaar kwam alles uit, waarop de gevangenisstraf volgde. 

De ramp met het schip dompelde veel Maassluise gezinnen in rouw. Een goudstaaf raakte voor altijd zoek in Antwerpen.  Waren de betrokkenen goed of fout in de oorlog? Het recht krijgt zijn loop, celdeuren worden gesloten, maar de goudkoorts gaat niet liggen.  

Praktische info

Over dit en meer vertelt Daniël van den Bos op dinsdagmiddag 20 februari bij de Prinsenhof, Cornelis Houtmanplein Maasdijk. Iedereen is welkom, ook niet-leden. De jaarvergadering van de PCOB begint om 14.30 uur. 

Bron: Geschiedenis van Zuid-Holland