In de Ondernemende School ontdekken leerlingen zichzelf samen met leerkrachten en ouders

Nieuws
Kelly van de Goorbergh(rechts) en Judith Kalb hebben het idee, dat hun kinderen niet tot hun recht komen op de huidige basisschool, daarom de stap om te komen tot de oprichting van een nieuwe onderwijsvorm.
Kelly van de Goorbergh(rechts) en Judith Kalb hebben het idee, dat hun kinderen niet tot hun recht komen op de huidige basisschool, daarom de stap om te komen tot de oprichting van een nieuwe onderwijsvorm. (Foto: Peter Spek)

Kelly van de Goorbergh en Judith Kalb liepen al langer met het idee rond om een nieuwe vorm van onderwijs op te zetten. Het huidige onderwijssysteem geeft de leerlingen te weinig kans om zich te ontplooien. Het zijn allemaal te strakke regels om de leerlingen echt te laten ontdekken waar hun talenten liggen.

Door Peter Spek

Het oog van Kelly van de Goorbergh en Judith Kalb viel op De Ondernemende School Natuurtalent, een al bestaande organisatie in Nederland, die al een zevental scholen op deze basis heeft opgezet. “Deze vorm van onderwijs sprak ons erg aan en wij hebben ons daarin verdiept,” zegt Kelly van de Goorbergh. “Onderwijs waar het kind centraal staat en zijn eigen natuurlijke leerpad mag uitstippelen.
In kleinere groepen van primair en voortgezet onderwijs. Waar ouders, leerling en leerkracht met elkaar samenwerken. In een lerende gemeenschap waar ieders levensweg serieus genomen wordt. Leren vanuit ontspanning, door te ondernemen, te ontdekken, te vertrouwen met als basis de natuur”, geeft de Vlaardingse kort en bondig uitleg over haar passie voor deze nieuwe vorm van onderwijs, samen met haar vriendin Judith Kalb.

Starre regels

“Wij ontdekten dat onze kinderen onvoldoende tot hun recht kwamen op de bestaande basisschool. De starre regels om te voldoen aan de gestelde doelen, gaf ons geen bevrediging en ook onze kinderen voelden zich daar niet meer echt thuis. Veranderingen konden wij tevens niet bewerkstelligen. Overigens geen onwil van de leerkrachten, maar het systeem zat nu eenmaal zo in elkaar en wordt getoetst door de onderwijsinspectie”, zegt Judith Kalb.
Waarom de blik gericht op een ander onderwijssysteem? “Er is veel druk op school en er zijn grote groepen. Leerlingen zitten vast in systemen waar de vrijheid van ontwikkelen wordt gekaderd. Al een tijdje onderzocht ik of er ook andere manieren zijn van onderwijs en ik heb zelfs overwogen om in Zweden te gaan wonen, omdat de kinderen zich daar in alle rust en vrijheid kunnen ontwikkelen.”

Passie

“In de snel veranderende wereld voelde ik ook steeds sterker dat ik iets wil betekenen. Vanaf het moment dat Judith Kalb op mijn pad kwam voel ik de passie om mee te werken aan een vernieuwing in het onderwijs. Wij kwamen uiteindelijk uit bij de Ondernemende School omdat wij op zoek waren naar een bedding en die hebben wij daar gevonden”, aldus Kelly van de Goorbergh

De ontmoeting met vertegenwoordigers van de Ondernemende School was een openbaring voor de Vlaardingse vrouwen. “Het was voor mij, maar ook voor Judith thuiskomen. ik vond eigenlijk iets wat ik zelf heb gemist in mijn schooltijd. De manier van werken, de sociale jas en het werken in een gemeenschap heeft mij het gevoel gegeven mezelf te kunnen zijn. Al van jongs af aan ben ik bezig met mensen dichterbij zichzelf te brengen. Ik word blij als ik hierin iets kan betekenen en het geeft energie.”

“Voor mij voelt het als een zegen dat wij samen werken aan onderwijs dat gericht is op de leerlingen van nu. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer leerlingen zich in alle rust, gelijkwaardigheid en in vrijheid kunnen ontplooien en zij zich ontwikkelen tot evenwichtige mensen. Dat kan de wereld alleen maar mooier maken.”

Een prachtige visie natuurlijk, maar om deze visie in praktijk te brengen, is een ander verhaal. “Daarom zijn wij een actie gestart om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen om uiteindelijk tot de oprichting van deze nieuwe schoolvorm te komen. “Wij hopen veel Vlaardingse ouders te vinden die achter onze ideeën staan, waardoor wij voldoende handtekeningen krijgen om bij de gemeente aan te kloppen voor een schoolgebouw en financiële middelen om onze droom werkelijkheid te laten worden. Meer info: www.dosnatuurtalent.nl.