Nieuws in het kort Vlaardingen

Nieuws
Kort nieuws.
Kort nieuws. (Foto: Stockphoto)

Woonoverlast wordt hard aangepakt

De gemeente Vlaardingen werkt hard om ondermijning, woonoverlast, woonfraude en de verbinding van de domeinen zorg en veiligheid, te verbeteren via een slagvaardig, integraal interventieteam. Het doel van het interventieteam woonoverlast is zicht krijgen op en het aanpakken van malafide partijen die verantwoordelijk zijn voor misstanden op het gebied van onder andere huisvesting, arbeidsuitbuiting en mensenhandel. Daarnaast wordt in sommige gevallen overlast ervaren door omwonenden.

Door de inzet van het interventieteam wordt de overlast bestreden en wordt een duidelijk signaal afgegeven dat malafide partijen en activiteiten niet worden getolereerd. In de afgelopen maanden zijn er 53 adressen bezocht. Bij controle van deze panden bleek er in 95 procent van de gevallen sprake te zijn van overtredingen en/of strijdigheden met het bestemmingsplan en/of bouwbesluit. De pandeigenaren zijn aangeschreven en krijgen, nadat zij eerst hun zienswijze kenbaar mogen maken, een last onder dwangsom opgelegd.

De pandeigenaren krijgen, afhankelijk van het geconstateerde, een bepaalde termijn waarin zij de situatie moeten herstellen en na die termijn volgt een hercontrole. Bij een bouwbesluit overtreding volgen meerdere hercontroles. Als de situatie niet is hersteld, wordt de last onder dwangsom verbeurd, wat betekent dat de eigenaar de eerder opgelegde dwangsom moet betalen. In zeven gevallen is er al daadwerkelijk een last onder dwangsom opgelegd. 

Geen zorgen voor De Groote Lucht

De zorg van Het Hoogheemraadschap van Delfland, dat het terrein dat zij op het oog hebben voor nieuwbouw voor de zuiveringsinstallatie de Groote Lucht in de Vergulde Hand West, wordt ingenomen door de bouw van woningen voor langdurige opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne, wordt door het college van burgemeester en wethouder weggenomen met de mededeling, dat de opvang voor drie jaar is vastgesteld. In  een brief had het Hoogheemraadschap haar zorgen daarover uitgesproken. “Wij zien goede mogelijkheden om met een tijdige voorbereiding het terrein gefaseerd leeg te maken, waardoor het Hoogheemraadschap de benodigde grond medio 2026 ter beschikking kan krijgen voor de nieuwbouw. Uiteraard nog onder voorbehoud van een akkoord over de anterieure overeenkomst en instemming door de gemeenteraad,” aldus het college aan een memo aan de raadsleden.