Podcasts van Rik Bouman en Robbert Tetteroo zorgen voor veel opzien

Nieuws
Rik Bouman(links) en Robert Tetteroo zorgen met hun podcasts voor bijzondere historische verhalen over Vlaardingen.
Rik Bouman(links) en Robert Tetteroo zorgen met hun podcasts voor bijzondere historische verhalen over Vlaardingen. (Foto: Peter Spek)

De podcasts van Vlaardinger Rik Bouman en zijn compagnon Robert Tetteroo maken furore in Nederland. In de eerste plaats zijn er natuurlijk zijn verhalen over Vlaarse Dingen, waar Vlaardingers verhalen vertellen over bijzondere gebeurtenissen. Maar daarnaast heeft de Vlaardinger een podcast gemaakt over Clinton Young, die na twintig jaar in een Texaanse dodencel, door tussenkomst van de Nederlandse advocate Merel Pontier, op vrije voeten kwam.

Door Peter Spek

Op een oproep in deze krant van een paar weken geleden aan Vlaardingers die een bijzonder verhaal te vertellen hadden, is massaal gereageerd. “Ik heb tientallen telefoontjes gekregen van Vlaardingers die hun bijzondere verhaal willen vertellen en vastleggen voor het nageslacht,” zegt Rik Bouman. “Onder andere twee Vlaardingers die de treinramp bij Schiedam in 1976 hebben overleefd en daar 47jaar later nog last van hebben. Inmiddels heeft de podcast Vlaarse Dingen al zes duizend luisteraars. Na de podcast met Jan Anderson, lanceerden Rik Bouman en Robert Tetteroo vorige week het verhaal van Hjalmar Teunissen, erfgoed medewerker van de gemeente Vlaardingen. Allereerst vertelt de Vlaardinger iets over de stadsrechten die Graaf Floris V in 1273 aan Vlaardingen verleende. “Dat gebeurde op 14 mei 1273, maar het waren niet de eerste stadsrechten voor Vlaardingen. Hij trad in de voetsporen van zijn voorouders, maar in 1273 werden de zaken beter aangepakt. 

De stadsrechten zorgden ervoor dat er recht gesproken kon worden  

De stadsrechten zorgden ervoor dat er recht gesproken kon worden, tol geheven kon worden en belasting betaald moest worden,” wist Hjalmar Teunissen te vertellen. Overigens is er niet veel bekend uit die tijd. “De gebeurtenissen werden in die tijd niet op papier geschreven maar op perkament en die tekst verdween daar na enige tijd van. Bij een brand in het stadhuis in 1574 ging veel archiefmateriaal verloren. 

Strafrecht

Zijn verhaal over het strafrecht dat in die tijd werd uitgesproken is het beluisteren meer dan waard. “Vooral bedelaars uit andere steden werden hard aangepakt. Bedelen mocht in die tijd niet en niet zelden volgde de doodstraf, nadat de verdachte eerst gemarteld werd om tot een bekentenis te komen en dan werd opgehangen aan een galg aan de Galgkade, die tot op de dag van vandaag die naam nog voert. Zijn podcast over de vrijlating van Clinton Young trok landelijk veel belangstelling. Waarom moest dit verhaal verteld worden? “Ik volgde het verhaal van Clinton Young al een tijdje,” begint Rik Bouman zijn verhaal. “Hij is destijds veroordeeld voor een dubbele moord, waarvan genoeg bewijs is dat hij het niet gedaan kan hebben. Ik was diep onder de indruk toen ik las wat de Nederlandse advocate Merel Pontier heeft gedaan om hem vrij te krijgen. Toen ik hoorde dat zij toevallig in Nederland was, heb ik haar uitgenodigd voor een netwerkborrel bij Rotary Vlaardingen 80. Na haar lezing kreeg zij een staande ovatie. Ik zei tegen haar eigenlijk moeten wij hier een podcast van maken. Na wat bedenktijd stemde zij toe.” Vlaarse Dingen is te beluisteren via: https://vlaarse-dingen.captivate.fm en Clinton Young op Dodencel/Death Row.