Loop door het Vlaardingen van 1273

Nieuws
Zo zag Vlaardingen er 750 jaar geleden uit.
Zo zag Vlaardingen er 750 jaar geleden uit. (Foto: PR)

Museum Vlaardingen presenteert de Virtuele Tijdmachine: een unieke, eenmalige kans om als avatar rond te wandelen in het Vlaardingen van 1273!

Ter gelegenheid van de viering van 750 jaar stadsrechten is in Museum Vlaardingen de tentoonstelling Ode aan de Stad. Vlaardingen 750 jaar te zien. Op de tentoonstelling bouwt de archeologische werkgroep Helinium aan een maquette van de stad Vlaardingen in de 13e eeuw. Naast deze fysieke maquette ontwikkelt animatiestudio de Alarmvogel een digitale animatie van het middeleeuwse Vlaardingen.

Inwoners

Deze digitale stad komt pas echt tot leven met inwoners. Daarom zijn Museum Vlaardingen en Helinium op zoek naar Vlaardingers die bereid zijn in de virtuele tijdmachine te stappen om 750 jaar terug in de tijd te gaan. Laat je scannen als bijvoorbeeld boerin, visser of marktkoopman, waarna je als avatar in de animatie geüpload zal worden en zo een virtuele bewoner van het Vlaardingen van 1273 wordt.

Praktische informatie en aanmelden
Op zaterdag 17 juni tussen 10.00 en 17.00 uur is de zogenaamde human body scan aanwezig in Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen. Het scannen (overigens ongevaarlijk) is gratis, je betaalt wel de reguliere entreeprijs voor het museum. Je kan het museum voor of na het scannen op je gemak bezoeken. Passende kleding (voor mannen, vrouwen en kinderen) is aanwezig. Na een technische bewerking is de animatie vanaf 29 juli in het museum en online te zien. Door je te laten scannen ga je ermee akkoord dat je herkenbaar in de animatie te zien bent. 

Let op: Er is slechts beperkt plaats. Er wordt op 17 juni gewerkt met tijdsblokken, als je niet binnen het gereserveerde tijdsblok aanwezig bent, kan je niet gescand worden. Reserveer je plek in virtueel Vlaardingen dus snel via https://fienta.com/nl/test-scans-vereeuwig-jezelf-in-de-middeleeuwen.

Ode aan de Stad

De tentoonstelling Ode aan de Stad zet de STAD in de schijnwerpers en neemt je mee op een zoektocht naar de stedelijke identiteit. Op de Catwalk van Vlaardingen ontdek je bijzondere, maar ook alledaagse voorwerpen uit de afgelopen 750 jaar, die bepalend waren en/of zijn voor die identiteit. Drie maquettes vormen de ‘showstoppers’ van de tentoonstelling, elke maquette vertegenwoordigt een belangrijke periode uit 750 jaar stadsgeschiedenis. Je ziet de stad letterlijk ontstaan en uitgroeien tot het Vlaardingen zoals we dat nu kennen.

Aan het eind van de Catwalk kijken we hoe de Vlaardingers 750 jaar stadsrechten vieren en vragen we van je: Wat maakt Vlaardingen eigenlijk jouw stad?

Van 16 juni tot en met 7 januari in Museum Vlaardingen.