25 jaar Ierse dans in Vlaardingen

Nieuws
Dansers van Celtic Swing.
Dansers van Celtic Swing. (Foto: Celtic Swing)

Op 9 december 2023 viert Celtic Swing haar 25 jarig bestaan in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen.

Marijke van Schaik, de eigenaresse van Celtic Swing, zat in 1994 naar het songfestival te kijken. Net als vele kijkers toentertijd zat ze tijdens de pauzeact aan de buis gekluisterd. Bij het zien van de show ‘Riverdance’ van Michael Flatley wist ze het zeker, dat wilde ze ook. Geïnspireerd door deze voorstelling ging ze eerst in Nederland en daarna in Ierland studeren om haar Ierse dansdocent diploma te behalen. Vijf jaar lang vloog ze met grote regelmaat heen en weer tussen Rotterdam en Dublin.

Ze leerde dansen en choreograferen van de grondleggers van een van de oudste Ierse dansorganisaties die er bestaan; Cumman Rince Naisiunta. Door al die in Ierland opgedane ervaring heeft ze een, uitsluitend Ierse, dansschool opgebouwd. Naast reguliere lessen voor kinderen vanaf 4 jaar tot en met volwassenen, geeft ze workshops op (sport)evenementen, choreografeert ze losse dansen t.v.b. bekend en onbekend Nederland en produceert ze In Vlaardingen en omstreken met regelmaat shows met Ierse zang en dans. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de voorstelling in de Grote Kerk op 16 mei en de workshops en minivoorstelling op het Van Hogendorpkwartier op 10 juni tijdens de festiviteiten van Stadskaravaan.

Ierse dans staat gelijk aan topsport. Je moet goed getraind en in goede conditie zijn om één dans te kunnen doen, laat staan een hele show. Momenteel zijn alle leerlingen fanatiek aan het repeteren voor het Theatraal Stadsspektakel van 27 t/m 29 september waar het publiek een voorproefje krijgen van de grote show op 9 december 2023 in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen waar het 25 jaar jarig bestaan van de dansschool groots wordt gevierd. Het wordt een reis door de tijd overgoten met de magie van kerst. Celtic Swing gaat voor deze show de samenwerking aan met o.a. het koor Villa Voice, dansschool Dance Point e.a.

Kaartjes zijn te verkrijgen via de website van theater De Stadsgehoorzaal. Kijk voor meer informatie op: https://celticswing.nl/. Je kunt Celtic Swing ook vinden op meerdere social media platforms zoals Facebook: https://www.facebook.com/celticswingiersedans.