Jonge kaasboer zet rijke traditie voort

Nieuws
Frits Cromwijk(links) reikt aan de vertrekkende Reeuwijkse kaasboer Henk van Holst op de Vlaardingse weekmarkt een Polderpracht kaas uit.
Frits Cromwijk(links) reikt aan de vertrekkende Reeuwijkse kaasboer Henk van Holst op de Vlaardingse weekmarkt een Polderpracht kaas uit. (Foto: Paul Meuldijkj)

Na zijn afscheid als kaasboer, blijft de kraam van Henk van Holst op de Vlaardingse weekmarkt niet leegstaan. In tegendeel. In een harmonieuze samenwerking tussen een jonge knul, zijn broer en diens beste vriend, komt een nieuwe generatie kaasmeesters tot bloei. Frits Cromwijk, 21 jaar oud, heeft de taak op zich genomen om de befaamde kaaskraam van de Reeuwijkse kaasboer Henk van Holst voort te zetten.

Door Peter Spek

Frits Cromwijk gaat op dezelfde dezelfde plek, dezelfde kaas, maar met de toevoeging van kaas gemaakt op eigen boerderij en onder de naam Polderpracht kaas verder. “De passie voor kaas begon voor Frits Cromwijk al op jonge leeftijd. Op zijn zesde hielp hij zijn ouders al in de kaasmakerij door kaasvaten aan te geven en kleine kilo kaasjes onder de kaaspers te plaatsen. Tegen zijn tiende levensjaar maakte hij al grote boerenkazen, hoewel zijn vader hem nog moest helpen om de kaas uit de tobbe te tillen. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak, zoals het snijden van de randjes van de kaas om deze mooi rond te maken. De restjes kaas deelde hij met genoegen uit aan zijn katten als ware lekkernij,” zegt zijn broer Hendrik Cromwijk. Vanaf zijn zestiende vergezelde Frits Cromwijk zijn broer Hendrik op de markten in deze regio en voorzag de klanten van Polderpracht kaas, waar hij het ambacht van de kaashandel tot in de puntjes leerde kennen. Onlangs kreeg hij de kans om de kaaskraam in Vlaardingen over te nemen, en dat heeft hij met beide handen aangegrepen. Frits Cromwijk is een echte kaasliefhebber en zijn kennis reikt verder dan de Nederlandse grenzen. Naast een vast assortiment van kwaliteitskazen, die de klanten al jaren gewend zijn, biedt hij ook een assortiment buitenlandse kazen aan om zijn klanten te blijven verrassen.