Vredesweek 2023 in Vlaardingen: ‘Geen Vrede met Oorlog’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

De jaarlijkse Vredesweek in Vlaardingen, die plaatsvindt van 14 tot 24 september, staat dit jaar in het teken van “Geen Vrede met Oorlog”. Deze boodschap is urgenter dan ooit, zelfs dicht bij huis. De PAX Ambassade van Vrede organiseert deze week om in de huidige wereld van geweld aandacht te vragen voor een vreedzamer geluid.

Activiteiten voor Verbinding en Bewustwording

De Vredesweek begint op een kleinschalige manier, van mens tot mens, met eenvoudige gebaren zoals groeten, een helpende hand bieden en een luisterend oor bieden. Het is belangrijk om de behoeften van anderen te begrijpen, zelfs als ze niet meteen zichtbaar zijn. Om in vrede samen te leven, moeten we elkaar eerst leren kennen. Daarom worden er verschillende activiteiten georganiseerd:

Doorlopende Activiteiten:

• Portrettentoonstelling “Kracht van Vrouwen” in het StadskantoorFoto-expositie “Hope & Fear” door Afghaans persfotograaf en vluchteling Hedayat Amid in Museum VlaardingenBloemenschilderijen van de Oekraïense Katia Solodka in Kerkcentrum Holy

• Stiltekring: Dagelijks tussen 12.30 en 13.00 uur op het Van Hogendorpkwartier van 16 tot 23 september.

• Themavieringen: In alle kerken worden themavieringen gehouden.

• Vredesvlaggen en Witte Lintjes: Gedurende de hele week kom je in Vlaardingen vredesvlaggen en witte lintjes tegen.

Speciale Evenementen

Tijdens de Vredesweek zijn er ook speciale evenementen met inspirerende lezingen:

• Zin op Zondag: Lezing door Bram Grandia op zondag 17 september om 15.00 uur in de Windwijzer.

• Geen Vrede met Oorlog: Lezing door David de Beer op maandag 18 september om 19.30 uur in de Windwijzer.

• Sprekers vanuit Onderzoekplatform Bellingcat (Wim Zwijnenburg) en Stop Wapenhandel (Wendela de Vries) op zaterdag 23 september om 15.00 uur in Museum Vlaardingen.

Culturele Activiteiten

Er zijn ook culturele activiteiten die de diversiteit van verschillende landen verbinden rondom het thema “Geen Vrede met Oorlog”. Je bent welkom bij:

• De Kroepoekfabriek op donderdag 21 september om 20.00 uur voor zang, muziek en gedichten.

• De Bethelkerk op vrijdag 22 september om 20.00 uur voor een Korenfestival met community sing-in.

• De Windwijzer op vrijdag 22 september om 20.00 uur voor de film “Het Verloren Transport”.

Vredeswandeling

De Vredesweek 2023 wordt afgesloten met een Vredeswandeling op zondag 24 september. Verzamelen bij de Historische Mozaïekbanken aan de Hoflaan vanaf 13.45 uur. De route van ongeveer 4,5 kilometer heeft meerdere stopplaatsen met aandacht voor oorlogsgebieden en eindigt bij Mrija, de tijdelijke Oekraïense woonwijk. Hier zullen trots de culturele rijkdom van vluchtelingen uit verschillende landen worden getoond.

Voor gedetailleerde informatie over locaties, tijden en eventuele kosten, bezoek de website https://vredesweek.nl/ambassades/ambassade-vlaardingen.