Nu ook Dik Kats (80) overleden

Nieuws
Dik Kats leek op het laatst nog sprekend op de kunstenaar van vijftig jaar geleden, alleen iets grijzer, witter geworden.
Dik Kats leek op het laatst nog sprekend op de kunstenaar van vijftig jaar geleden, alleen iets grijzer, witter geworden. (Foto: Anneke Kats)

Exact twaalf weken na het overlijden van Aad Hofman is – ook op een dinsdag, eveneens rond half zeven, maar zonder het zo gepland te hebben – Dik Kats op 80-jarige leeftijd overleden. Samen runden ze sinds 1984 galerie De Duig aan de Landstraat 29 in Vlaardingen.

Door Kor Kegel

Aad Hofman kwam op dinsdag 20 juni te overlijden, op 79-jarige leeftijd. Hij was in 2000 met De Duig gestopt, omdat hij zich volledig aan het schilderen wilde wijden; zijn neef Robert Daalmeijer nam de lessen in de expositieruimte en het atelier erboven over. Dik Kats ging nog door tot 2014 en ook zijn lessen werden daarna voortgezet door Robert Daalmeijer, die feitelijk sindsdien de galeriehouder van De Duig is.

Dirk Albartus Kats was een veelzijdig kunstenaar; hij was geschoold graficus, schilder, tekenaar, houtgraveur en linosnijder. Hij hield veel van havens en schepen. In zijn geboorteplaats Vlaardingen ging hij vaak naar het Westerhoofd en geregeld was hij in Hoek van Holland en de centrale havens in Rotterdam te vinden op zoek naar inspiratie. Vaak ging hij er met zijn vrouw Anneke naartoe en dat was geregeld terug te zien in zijn kunstwerken.

Dik Kats had een hekel aan patroontjes en experimenteerde naar hartelust. Hij kon zich vreselijk ergeren aan herrie of opdringerige geluiden die hem stoorden als hij helemaal was opgegaan in zijn werk. Daar kon hij intens mee bezig zijn. Dan ‘verdween’ hij in zijn eigen wereld en wilde hij door niets en niemand gestoord worden. Aad Hofman werkte als een monnik, Dik Kats was meer een boeddhist, bezig met dieren en natuur. Dat kwam in zijn laatste jaren in De Duig steeds meer tot uiting.

De Duig was in 1979 gesticht door Maaike Visser en zat aanvankelijk aan de Smalle Havenstraat.

Het zal in 2024 veertig jaar geleden zijn dat Aad Hofman en Dik Kats er met hun kunstlessen begonnen. Tegenwoordig zijn er nog cursussen op zeven dagdelen in de week.

De laatste jaren vertoefde Dik Kats ook in een eigen wereld, maar zonder er bewust voor gekozen te hebben. Hij woonde in Het Zonnehuis. Met zijn overlijden op dinsdag 12 september heeft hij zijn rust gevonden.

In memoriam