Vlaardingse kaart ‘opent deuren’ in Amsterdam

Nieuws
 Vlaardingse ‘gedachtensleutel’ opent in ook in Amsterdam ‘Indische deuren’.
Vlaardingse ‘gedachtensleutel’ opent in ook in Amsterdam ‘Indische deuren’. (Foto: PR)

De Vlaardingse Kaart ‘Indische Diaspora’ opende ook in Amsterdam als ’gedachtensleutel’ de deur naar het verleden van (Nederlandsch-) Indische roots. Met het boek ‘Indische Spraakwatervalletjes’, op verzoek van de 92 jarige voorzitter Willy Glorius, bezoek bij de Amsterdamse Koempoelan Tempo Doeloe, had schrijver Peter de Jong als voorzitter van het Indisch Belang Vlaardingen ook een klein uittreksel van de ‘Kaart Diaspora Indische Vlaardingers’ ter decoratie meegenomen.

Zowel de (Nederlandsch-) Indische Spraakwatervalletjes als de Vlaardingse ‘Kaart Diaspora’ vielen in het Amsterdamsche Woonzorgcentrum ‘De Schouw’ in goede aarde. De ‘Kaart Diaspora Indische Vlaardingers’ heeft zich -mede dankzij een donatie van Vlaardingen 750- ontwikkeld tot een instrument dat - in abstracte zin - toegang geeft tot een ‘onbereikbaar verleden’. In Vlaardingen zelf was de ‘Kaart Diaspora Indische Vlaardingers’ eerder al te zien tijdens de ‘Huiskamerdagen’ in de Grote kerk en in cultureel centrum De Windwijzer. Daarop volgend heeft het IBV in samenwerking met de Vlaardingse bibliotheek de Plataan de maand november uitgeroepen tot Indische maand.

De ‘Kaart Diaspora Indische Vlaardingers’ zal de gehele maand november in de centrum locatie van de bibliotheek op de Waalstraat te zien zijn, en elke maandagavond is er een cultureel programma met dichters en schrijvers van Indisch/Molukse orgine. Maandag 6 november zal de tentoonstelling en Indische maand in de Bibliotheek Plataan geopend worden met o.a. een verhandeling over ‘de Kaart’ door curator/conservator Armand Fredriksz. De Indische dichteres Carola Eisenring zal onder muzikale begeleiding in de bibliotheek een ‘wandeltocht’ maken langs de ‘Kaart Indische Diaspora Vlaardingen’.