Voedselbank is in het nieuwe concept niet alleen maar een uitdeelpunt

Bijna een jaar geleden ging de Vlaardingse voedselbank over van het uitdelen van vooraf samengestelde voedselpakketten naar een supermarktformule. Ook betrok de voedselbank een nieuw pand aan de Van Baerlestraat 99 en werd het niet alleen een uitdeellocatie voor voedselpakketten, maar ook een ontmoetings- en informatiepunt.
Door Peter Spek
De uitdeellocaties in het Centrum en in de Holy werden afgestoten. “Wij hebben even moeten wennen aan die nieuwe situatie,” zegt voorzitter Leo van Houwelingen. “Maar ook onze klanten hebben hun draai moeten vinden. Zeker als het gaat om de Vlaardingers, die vanuit de Holy of vanuit het Centrum nu naar die nieuwe locatie moeten komen in de Westwijk.” Het nieuwe pand aan de Van Baerlestraat ziet er fris en rein uit en wordt gerund door ruim veertig vrijwilligers. “In de nieuwe situatie kunnen onze klanten zelf in de supermarkt een keuze maken uit de vijfentwintig producten die wij in de schappen hebben staan,” zegt Leo van Houwelingen als hij wijst naar schappen vol verpakte voedselproducten, maar ook naar de versafdeling die is opgeslagen in een aantal koelkasten.
Uitpakken
“De nieuwe formule heeft wel voor meer werk gezorgd voor onze vrijwilligers,” zegt Karel van der Poel, belast met de inkoop van de producten van de voedselbank. “Voorheen kregen wij vanuit de Rotterdamse voedselbank min of meer complete pakketten aangeleverd, nu moeten alle producten die ook vanuit Rotterdam worden aangeleverd, uitgepakt worden en in de stellingen worden gezet. Afhankelijk van het aantal gezinsleden, mogen de klanten van de voedselbank zelf een pakket samenstellen. Dit heeft het voordeel, dat de producten die mee naar huis gaan ook daadwerkelijk worden opgegeten. In de oude formule werden vaak producten die niet in de smaak vielen, weggegooid.”
Ontmoetingspunt
Leo van Houwelingen is blij, dat de voedselbank niet alleen maar een uitdeelpunt is. “Steeds meer vormen wij een ontmoetingspunt voor mensen die het in de samenleving vaak niet gemakkelijk hebben. Medewerkers van Minters zijn aanwezig op onze openingsdagen, maar ook ambtenaren van de Belastingdienst komen met enige regelmaat langs om vragen te beantwoorden of om advies te geven en Marielle Muis, leefstijlcoach van het voedselinformatiepunt aan de Hoflaan, is aanwezig voor het geven van voedingsadviezen en stimuleert de klanten om aan een gezonde levensstijl te werken. Bijna tweehonderd Vlaardingse gezinnen zijn aangewezen op de voedselbank. “En wij zijn blij dat wij nog altijd kunnen rekenen op gulle Vlaardingers, die ons in staat stellen om naast de 25 vaste producten ook iets extra’s in te kopen of zoals met Sinterklaas of Kerstmis voor een extra cadeautje te zorgen.” De voedselbank is open op donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.