Wil van Zelm laat als 92-jarige nog haar positieve weerbaarheid zien

Nieuws
Wil van Zelm heeft veel lief en leed meegemaakt, maar blijft ondanks haar hoge leeftijd positief in het leven staan.
Wil van Zelm heeft veel lief en leed meegemaakt, maar blijft ondanks haar hoge leeftijd positief in het leven staan. (Foto: Janna Spek )

Met gemak legt Wil van Zelm met een soepele beweging en met gestrekte benen haar neus op haar knieën. Dat is niet voor iedereen weggelegd en zeker niet op de gezegende leeftijd van 92 jaar. De Vlaardingse doet het met gemak en met een brede glimlach. Wil van Zelm werd onlangs verrast met een etentje georganiseerd door haar meiden van de gymnastiekvereniging Dynamiek omdat zij inmiddels vijftig jaar lid is van de Vlaardingse club.

Door Peter Spek

Wil van Zelm kent een levensverhaal waarover een boek is te schrijven, maar wel een leven met ups en downs, maar de Vlaardingse heeft nooit de moed opgegeven hoe zwaar het leven ook zo af en toe kan zijn en ziet in alles een positieve wending. 

Positieve energie

Op 92-jarige leeftijd leeft zij nog een opgewekt bestaan en kent bijna geen beperkingen. “De mensen in mijn omgevingen vragen zich inderdaad wel eens af waar ik al die positieve energie vandaan haal op deze leeftijd. Ja, wat zal ik zeggen. Ik ben al heel mijn leven in beweging. Niet stilzitten, maar ook belangstelling hebben voor de dingen om je heen,” is het credo van de fitte Vlaardingse. Maar haar leven is zeker niet over rozen gegaan. “Ik heb veel leed te verduren gekregen en veel tranen gelaten,” begint zij haar verhaal. 

Als meisje van rond de twaalf jaar heb ik honger geleden in de Tweede Wereldoorlog

“Als meisje van rond de twaalf jaar heb ik honger geleden in de Tweede Wereldoorlog en moest ik lopend naar Gravenzande en weer terug om voor eten voor ons gezin te zorgen. Mijn vader stuurde mij op pad, omdat de Duitsers niet in de gaten hadden dat zo’n jong meisje eten aan het smokkelen was. Maar ik voelde thuis wel de spanning.” Na de oorlog was haar bestaan vooral gericht op de verzorging in het gezin. “Meisjes behoorden thuis in die tijd de huishouding te doen, of zoals in mijn geval mee te helpen om als boetster de netten van de vissers te herstellen. En daar had ik helemaal geen zin in. Ik heb wel mijn diploma als boetster gehaald. Daar bleef het bij.” De Vlaardingse doorliep de huishoudschool en ging aan het werk als verkoopster en later zelfs als stewardess op een cruiseschip. “Een mooie tijd, waar ik ook de Engelse taal leerde spreken.” Maar het noodlot sloeg toe, toen haar zoon op 39-jarige uit het leven stapte en haar man na een mislukte hartoperatie in een rolstoel in het Zonnehuis belandde. De energie om niet bij de pakken neer te zitten vond Wil van Zelm bij de gymnastiekvereniging Leonidas Dovido, waar zij vijftig jaar geleden lid werd op aanraden van een nichtje. “Ik ben er niet meer weggegaan en ik heb daar tot op de dag van vandaag een geweldige tijd met een leuke groep meiden.” Wil van Zelm liep op latere leeftijd vijftien keer de Nijmeegse vierdaagse. Maar daar bleef het niet bij. “Ik ga geregeld naar het Prikkewater om daar mee te doen aan dansmiddagen en zeker als Rita Young daar is. Dan geniet ik van top tot teen.” Een dansje in haar woonkamer in haar benedenwoning in het centrum van Vlaardingen op de muziek van een Nederlandse volkszanger, onderstreept haar lenigheid en haar onbevangenheid en positieve levensinstelling.