Brassband Rijnmond verovert knap het Nederlands kampioenschap

Nieuws
De muzikanten van Brassband Rijnmond vierden op uitbundige wijze het veroveren van het Nederlands kampioenschap.
De muzikanten van Brassband Rijnmond vierden op uitbundige wijze het veroveren van het Nederlands kampioenschap. (Foto: RWM/PS)

Met een indrukwekkende uitvoering van het spectaculaire Sand and Stars van de Franse componist Thierry Deleruyelle heeft Brassband Rijnmond het Nederlands kampioenschap verovert. Aan de titelstrijd deden veertig brassbands mee en werd gehouden in een uitverkochte concertzaal van Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Door Peter Spek

Brassband Rijnmond, met veel Vlaardingse muzikanten in haar gelederen, heeft exact vijftien jaar moeten wachten om de beker weer mee naar huis te mogen nemen. Het Nederlandse brassband kampioenschap is een jaarlijks terugkerend muziekevenement waarbij meer dan veertig brassbands uit het hele land in vijf divisies strijden om de nationale titel. Brassband Rijnmond doet sinds jaar en dag mee in de hoogste divisie en mag zich dus algeheel Nederlands kampioen noemen. 

Motivatie

De Belgische dirigent Luc Vertommen, die sinds deze zomer de leiding van de band op zich heeft genomen, heeft de muzikanten in korte tijd kunnen motiveren om als een geolied team samen te werken en gezamenlijk tot grootse prestaties te komen. 

De gedreven uitvoering werd door de juryleden beloond met 97 van de 100 te verdienen punten

De in de zaal aanwezige componist van het winnende muziekstuk, Thierry Deleruyelle, prees dirigent en band met de mooie woorden: “Grande classe, Magnifique performance. De gedreven uitvoering werd door de juryleden Florent Didier, Frans Violet en Sheona Wade beloond met 97 van de 100 te verdienen punten, waarmee de band als hoogste scoorde in een sterk veld van acht kampioensdivisiebands. Ook de juryleden waren lovend over de uitvoering van de Brassband Rijnmond. Een citaat uit het juryrapport gaf aan hoe de uitvoering werd gewaardeerd met de woorden “Een finale die zeer indrukwekkend werd gebracht”. De brassband Rijnmond bestaat uit een mix van professionele musici, conservatorium studenten en enthousiaste topamateurs. Met deze overwinning op zak mag de band Nederland vertegenwoordigen op de Europese Brassband kampioenschappen van 2025 in het Noorse Stavanger.