‘Je kunt een hoop bereiken, ook al ben je chronisch ziek’

Nieuws
Rebecca Meuldijk heeft 50 van haar columns gebundeld in het boekje 'Het ruikt hier naar dokters'
Rebecca Meuldijk heeft 50 van haar columns gebundeld in het boekje 'Het ruikt hier naar dokters' (Foto: Paul Meuldijk)

Rebecca Meuldijk (24) leeft al ruim twintig jaar met jeugdreuma. In februari 2020 begon ze met het schrijven van columns over haar ervaringen met de ziekte. Elk maand wordt er eentje gepubliceerd op de website van de Stichting Youth-R-Well, waar ze al een paar jaar werkt als vrijwilliger. Onlangs werden 50 van haar columns gebundeld in het nieuw verschenen boekje ‘Het ruikt hier naar dokters’. “Heel belangrijk dat er meer bewustzijn ontstaat rondom jeugdreuma.”

Door Bart van der Linden

Rebecca heeft het in haar voorwoord over een reumarugzakje, dat ze al heel lang met zich meedraagt. Het zit gevuld met leuke, maar ook minder leuke dingen. Het kenmerkt jeugdreuma, waar je je de ene dag heel goed kunt voelen en de andere dag weer slechter. Bij haar werd de diagnose oligo-articulaire JIA gesteld toen ze 1,5 à 2 jaar oud was. In 2002 werd dit bijgesteld naar extended oligo-articulaire JIA, wat betekent dat er vaak meerdere gewrichten tegelijk ontstoken kunnen raken.
Ze heeft haar ups en downs, zoals veel van haar lotgenoten die hebben. Het grillige karakter van de chronische ziekte beperkt haar echter niet in al de activiteiten die ze onderneemt. De Vlaardingse is ambitieus, staat immer positief in het leven en wil er alles uit halen wat erin zit. Of het nu is als hoofd Communicatie bij Youth-R-Well (een platform voor jongeren met reuma van 18 tot 30 jaar), tijdens haar masterstudie Health and Medical Psychology, of gewoon als ze naar een concert gaat.

Bewustzijn

“Als ik lotgenoten kan helpen, maakt me dat heel erg blij”, vertelt Rebecca. “Ik was onlangs ook betrokken bij de Grow-It! app van het Sophia Kinderziekenhuis, waarin jongeren kunnen bijhouden hoe ze zich voelen.” En diezelfde jongeren wil ze ook een vorm van herkenning bieden met haar columns. “Ik vind het heel belangrijk dat er meer bewustzijn ontstaat rondom jeugdreuma”, aldus Rebecca. “Dat doe ik door mijn persoonlijke ervaringen te beschrijven, waar de jeugdreuma als een rode draad doorheen loopt.”

‘Als ik lotgenoten kan helpen, maakt me dat heel erg blij’

Rebecca schrijft over OV-perikelen, prikangst en infuuskaters, maar ook over haar onzekerheden en vriendschappen. Ook is er een column genaamd ‘21-jarige oma’, waarbij ze de negatieve kanten van jeugdreuma benadrukt. Of, om met haar woorden te spreken: stijf wakker worden, slecht slapen en het gevoel hebben dat je gewrichten in de fik staan. “Of het laatste restje tandpasta uit de tube krijgen met heel pijnlijke vingers, dat is een nachtmerrie.”
Het schrijven werkt voor haar als therapie. In een van haar laatste columns in het boekje, benadrukt ze de positieve effecten hiervan. “Het is een fijne outlet, ook als ik me bijvoorbeeld niet goed voel. Ik ken mezelf nu een stuk beter en weet nu ook wat reuma voor mij betekent en wat het voor impact heeft”, aldus Rebecca. Want, zo heeft ze wel tijdens haar studie geleerd, het is niet alleen het fysieke aspect wat meespeelt, maar ook het mentale proces. “Ik wil meegeven dat je een hoop kunt bereiken, ook al ben je chronisch ziek”, besluit ze.
Voor 5 euro is het boekje van Rebecca te koop op www.youthrwell.com/boekjes-bestellen.