Ingezonden: Schaken met Opa ’t Hart

Nieuws
Johan 't Hart: "Schaken heeft iets fascinerends".
Johan 't Hart: "Schaken heeft iets fascinerends". (Foto: PR)

“Kijkt u weleens een spannende film? Geheid dat er dan een fragment inzit van een schaakpartij. Schaken heeft iets fascinerends, wat geen enkele andere denksport heeft.”

Ingezonden

“U zult zich misschien afvragen hoe dat komt? Nou, dat zit zo: Het schaken heeft veel weg van ons leven. We staan voor veel uitdagingen, we maken veel mee. Teleurstellingen, maar ook heel mooie dingen. En als je terugkijkt op je leven, zie ook scherper welke dingen anders hadden gekund, beter hadden gekund. Bij het schaken noemen we dat een analyse van de partij die je hebt gespeeld. Ik sprak pas een schaker die met enige emotie in zijn stem zei: ‘Schaken heeft me zoveel gebracht in mijn leven’.”
“Je leert bij het schaken te winnen en te verliezen. Je leert te incasseren. En dat is zó waardevol in het leven. En wat ook belangrijk is om te beseffen dat na iedere zet de situatie op het bord zomaar een andere wending kan hebben, net zoals in het echte leven.”
“Ik speel zelf al vanaf mijn prille jeugd schaak”, zegt Johan ‘t Hart. “Ik heb het geleerd van mijn vader. Elke vrijdagavond speelden we een potje. Later ging ik naar de schaakvereniging. Elf keer mocht ik kampioen worden van de Lierse Schaakvereniging. En dat was hartstikke leuk. Maar er zijn altijd schakers die weer net iets beter zijn. Met andere woorden, je hebt een plafond. En je hebt tijden dat je overwinning aan overwinning rijgt. Maar ook tijden dat niks lukt. Maar het mooie is dat je ook daarvan weer leert.”
“Schaken is ook een eerlijke sport. Als je verliest dat is het je eigen schuld. Je tegenstander was gewoon beter, scherper.”

“Al maak je het natuurlijk ook mee dat als je hebt gewonnen, de tegenstander klaagt dat hij de vorige nacht slecht geslapen heeft, of verkouden is, of het te druk heeft gehad. Een aantal kleinkinderen van mij vinden het schaken hartstikke leuk. En woensdagmiddag speel ik met een kleinzoon een potje, met daarbij per zet een kleine uitleg. Zeer ontspannen en gezellig. Een andere kleinzoon heeft een leuk filmpje gemaakt.”
“Mocht u zin hebben ook eens een potje te schaken dan is het natuurlijk gezellig als u naar een schaakclub gaat. In Vlaardingen hebben we de schaakvereniging Holy 55 plus. We spelen daar dinsdagmiddag van 14. 00 uur tot uiterlijk 16.00 uur. Een aantal kilometers verderop (Schiedam) is schaakverenging Fianchetto die op donderdagavond speelt, een grote verenging met hele sterke schakers, maar bovenal gezellig!”
“Maar als tip: Begin gewoon op internet te schaken, lekker thuis, op chess.com of lichess.org. samen met je zoon of dochter, met je kleinzoon of kleindochter. Het is bewezen dat het uitermate goed is voor de ontwikkeling van de hersenen voor jong en oud, nou ja iets ouder.”