Ik heb de Vlaardingers leren kennen als mensen van de stad met een duidelijke mening

Nieuws
De ex-burgemeesters van Vlaardingen met v.l.n.r Bas Eenhoorn, Tjerk Bruinsma en Bert Blase, keken terug op een bewogen periode in de haringstad.
De ex-burgemeesters van Vlaardingen met v.l.n.r Bas Eenhoorn, Tjerk Bruinsma en Bert Blase, keken terug op een bewogen periode in de haringstad. (Foto: Peter Spek)

De ontmoeting van bijna honderd Vlaardingers met de drie ex-burgemeesters uit de haringstad, Tjerk Bruinsma, Bas Eenhoorn en Bert Blase, leverde afgelopen zaterdagmiddag in de Windwijzer een amusante middag op, maar ook een middag waar in de door de wol geverfde bestuurders een inkijkje gaven in het wel en wee van Vlaardingen in een tijd dat polarisatie daar in opkomst kwam.

Door Peter Spek

Tjerk Bruinsma is de man met de meeste burgemeestersjaren achter zijn naam en kent Vlaardingen als bestuurder als geen ander. “Maar,” liet hij zijn gehoor weten, op het moment dat ik werd gevraagd om te gaan solliciteren naar het ambt van burgemeester van Vlaardingen, kende ik de stad nauwelijks. Ik wist alleen dat het lag onder de rook van Rotterdam. Ik was op dat moment wethouder in Groningen en toen ook nog het fenomeen van een gekozen burgemeester om de hoek kwam kijken, heb ik mij terdege ingeleefd. En dat was wel een openbaring. De stad kende op veel gebieden een eigen cultuur, vooral in de politiek. De polarisatie deed zijn intrede en dat leverde soms flinke discussies op,” weet Tjerk Bruinsma zich nog goed te herinneren.

Over de drempel

Zijn eerste dag als burgemeester zal hij echter nooit vergeten. “Dat was een warm onthaal door mijn aanstaande naaste medewerkers en onder aanvoering van John Berghaan werd ik over de drempel van mijn werkkamer gedragen.” En hij heeft het vertrouwen van de inwoners niet geschonden en werd al snel de knuffel burgemeester van Vlaardingen en vooral zichtbaar op zijn fiets in de stad. Ook bestuurlijk blijft hij in herinnering als de man die zorgde voor de Kroepoekfabriek, de verbouwing van de Stadsgehoorzaal, het ontstaan van Kade40, de aankoop van de Balder en hij was een voorvechter om de visserscultuur via het Haring en Bierfeest en het Loggerfestival te behouden. Bas Eenhoorn was tweemaal interim-burgemeester, maar ziet zichzelf meer als een echte bestuurder. “Ik heb de Vlaardingers leren kennen als mensen van de stad die zich vastbijten in tradities,” zegt Bas Eenhoorn en gaf als voorbeeld, dat hij als burgemeester de aanzet gaf om het vreugdevuur tijdens de jaarwisseling af te schaffen. Dat gaf heel wat gedoe, in de gemeenteraad maar ook bij de mensen in de straat en leerde ik Vlaardingen kennen als een stad met inwoners met een duidelijke mening.”

Zorgwekkend

Bas Eenhoorn gaf ook aan, dat het ambt van burgemeester zeker niet gemakkelijk is. “Zorgwekkend vind ik de ontwikkeling van de bedreigingen aan het adres van burgemeesters, ook ik werd daarmee geconfronteerd tijdens mijn periode als burgemeester in diverse gemeenten.” Het meest uitgesproken was Bert Blase. Ook enige tijd interim-burgemeester en dat is niet zo verwonderlijk. Bert Blase staat een andere bestuurscultuur voor, zeker in de gemeenteraad. “Er moet meer in de politiek samengewerkt worden en dan ook vooral met de inwoners van de stad. Zij moeten gehoord worden en daar schort het in veel gevallen aan,” is zijn mening en hij schreef daar ook een boekje over met de titel ‘De burger is niet gek’ en liet weten dat als de politieke elite haar neerbuigende houding niet weet los te laten, dan koersen wij af op een harde botsing. Lukt dat wel, dan opent het de deur naar een nieuwe fase voor het politieke bestuur. Meer oog voor de menselijke maat.” Vlaardingen leerde hij kennen als een eigenzinnige stad. “Waar je als bestuurder bij de les moest blijven.”