Rijk kent definitief miljoenen toe voor Rivierzone en Marathonweg

Nieuws
Bij de Koningin Wilhelminahaven en Buitenhaven wordt een oplossing voor hoogwater gerealiseerd.
Bij de Koningin Wilhelminahaven en Buitenhaven wordt een oplossing voor hoogwater gerealiseerd. (Foto: Paul Meuldijk)

Rijk kent definitief miljoenen toe Rijk kent definitief miljoenen toe voor aanleggen wegen en verhogen kades in Vlaardingen.

Na een eerdere toezegging heeft het Rijk Vlaardingen ruim 27 miljoen euro, incl. BTW definitief toegekend om de nieuwbouw van woningen in de Rivierzone mogelijk te maken. Met de bouw van ca 2.500 woningen tot 2030 alleen al in de Rivierzone timmert Vlaardingen flink aan de weg.

Het gebied ligt tussen rivier en binnenstad en behalve enkele duizenden woningen komen er ook vele voorzieningen als horeca, scholen en sportvoorzieningen. Om deze nieuwbouw in de Rivierzone Vlaardingen daadwerkelijk te kunnen bouwen is een groot aantal ingrepen nodig om het autoverkeer in goede banen leiden, fietsers en voetgangers de ruimte te geven en het gebied tegen hoog water te beschermen.

Marathonweg

Voor een verdere opwaardering van de Marathonweg met de al in uitvoering zijnde aanpak van kruispunten en fietsbrug is een fors deel van het bedrag gemoeid. De verkeersafwikkeling naar en van de Rivierzone zal hierdoor vlotter verlopen en de diverse bedrijfsterreinen blijven bereikbaar.

Werken aan droge voeten

De Rivierzone ligt in de nabijheid van de Nieuwe Maas en heeft te maken met wateroverlast. Voor de KW-Haven en Buitenhaven is een ontwerp gemaakt voor een hoogwateroplossing, waardoor zowel panden als wegen in het gebied bij hoogwater droog blijven. De kades krijgen een andere inrichting met aandacht voor wandelaars, meer groen en plekken waar mensen kunnen zitten en genieten van het uitzicht.

Fietsbruggen

Het nieuwe stadsdeel de Rivierzone Vlaardingen bestaat uit diverse deelgebieden. Om het Eiland van Speijk, KW-Haven en Maaswijk beter met elkaar te verbinden is een brug over de Buitenhaven gepland nabij de Waterleidingstraat voor voetgangers en fietsers. De fietsroute die van Rotterdam naar Hoek van Holland loopt en richting het Westland krijgt een upgrading door de aanleg van een fietsbrug naast de spoorbrug.

Herinrichten van straten

De meeste wegen in de Rivierzone krijgen een nieuwe inrichting, zoals Deltaweg, Westhavenkade, Parallelweg, Vetteoordskade, Waterleidingstraat, Abel Tasmanlaan, Bartholomeus van Buerenweg en Olivier van Noortlaan. Vanaf de KW-haven komt er een nieuwe weg naar de Vulcaanweg. Bij de inrichting van de straten is veel aandacht voor zowel een extra groene omgeving als het veilig oversteken van de wegen.