Vlaardingse fotografen winnen Zilveren Camera 2023

Nieuws
's Avonds trekt een groep mannelijke olifanten door de straten van Livingstone, waardoor een avondklok is ingesteld om conflicten tussen mens en dier te verminderen, aangezien de olifanten op zoek zijn naar voedsel als gevolg van veranderingen in hun natuurlijke habitats.
's Avonds trekt een groep mannelijke olifanten door de straten van Livingstone, waardoor een avondklok is ingesteld om conflicten tussen mens en dier te verminderen, aangezien de olifanten op zoek zijn naar voedsel als gevolg van veranderingen in hun natuurlijke habitats. (Foto: Jasper Doest)

De in Vlaardingen geboren en opgegroeide Sakir Khader heeft de zilveren camera 2023 gewonnen voor zijn reportage over het leven in een Palestijns vluchtelingenkamp. In de categorie ‘Natuur en Wetenschap’ heeft de Vlaardinger Jasper Doest gewonnen. Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) is enorm trots dat de indrukwekkende fotoserie uit Zambia ‘In de weg van de olifant’ in de prijzen viel.

Christiaan van der Hoeven, olifantenexpert van WWF-NL en coördinator van het project Onbegrensd door Afrika, mocht de prijs in ontvangst nemen omdat Jasper voor een foto-opdracht in Antarctica verblijft. Eerder deze week werd bekend dat een van de foto’s uit de serie ook is genomineerd voor de Publieksprijs van de Zilveren Camera. 

De 33-jarige Nederlands-Palestijnse journalist Sakir Khader viel in de prijzen met een fotoserie over het leven in Jenin, een tot stad uitgegroeid vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever. De jury zegt dat de beelden van de serie Het leven op de Westbank vóór 7 oktober “opvallen door de fotografische kwaliteit en emotionele impact”. “Je ziet dat de fotograaf al langere tijd met dit onderwerp begaan is en contact weet te maken met de inwoners van de regio”, stelt de jury. (Bron: NOS)

Van der Hoeven was vorig jaar mee op de foto-expeditie van Jasper Doest in Zambia. “Beelden zeggen zo veel meer dan woorden. Het is enorm indrukwekkend als ineens een groep mannetjesolifanten opduikt in de smalle straten van Livingstone in Zambia. Jasper heeft dit op een fantastische manier vastgelegd. Maar het schrijnende is dat de inwoners van de grensstad hier vrijwel elke dag bang voor zijn.”
“Als natuurorganisatie kunnen we met behulp van de verhalen achter de foto’s laten zien dat confrontaties tussen mensen en wilde dieren een van de belangrijkste bedreigingen zijn. Tegelijkertijd biedt het een kans om te vertellen we ook samen met de lokale bevolking aan oplossingen werken”, licht hij toe.

Duurzame oplossingen

“In zuidelijk Afrika zorgt WWF samen met partners* onder meer voor olifantenroutes, corridors, zodat de dieren vrij kunnen bewegen zonder met mensen in contact te komen. Ook ontwikkelt de natuurorganisatie met boeren duurzame landbouwmethodes waarvoor minder bos vernietigd wordt en leefgebieden versnipperd raken. En als laatste wordt samen met de overheden gewerkt aan afschrikmiddelen, zoals early warning systemen, hekwerken van chilipepers en ook worden bijenkolonies met succes ingezet om olifanten op afstand te houden.