De voorleeskampioenen zijn bekend

Nieuws
Bram Bel van basisschool Het Christal winnaar van voorleeswedstrijd.
Bram Bel van basisschool Het Christal winnaar van voorleeswedstrijd. (Foto: PR)

Op woensdag 14 en donderdag 15 februari streden 20 leerlingen van basisscholen uit Vlaardingen, Maassluis, Maasland, Schipluiden en Den Hoorn om een plaats in de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2024.

De leerlingen waren al de voorleeskampioen van hun school. Gezien het groot aantal deelnemers is dit jaar besloten om een wedstrijd in Vlaardingen én in Maassluis te organiseren. Vanuit beide wedstrijden mag de winnaar door naar de volgende, de regionale ronde.
De 20 deelnemers lazen ieder een fragment uit hun favoriete jeugdboek voor. Ze hadden zich allemaal goed voorbereid en veel geoefend.

De jury had de moeilijke taak om de beste voorlezer te kiezen. Het niveau van alle voorlezers was erg hoog en de verschillen minimaal. Na lang beraad hebben de juryleden Bram Bel van basisschool Het Christal (Vlaardingen) en Hannah Stoel van basisschool De Groene Oase (Maasland) unaniem gekozen tot winnaars.

Bram las voor uit het boek ‘De gruwelijke generaal’ van Jozua Douglas. Hij had een goede inleiding, fijn tempo, goede intonatie en de jury werd meegenomen in het verhaal! Bram las heel natuurlijk en duidelijk voor.

Hannah las voor uit het boek ‘Blackmail’ van Cis Meijer. Zij las op prettige wijze voor met een mooie voorleesstem. Vol overtuiging wist Hannah het publiek nieuwsgierig te maken naar de afloop van het verhaal. Beide winnaars hebben de welverdiende oorkonde van ‘Voorleeskampioen’ ontvangen. En natuurlijk kregen zij een groot applaus van het publiek.
Hannah en Bram gaan onze regio vertegenwoordigen in de volgende ronde, die in maart zal gaan plaatsvinden. De lokale voorronde is georganiseerd door De Bibliotheek De Plataan.

Dit jaar vindt de 31ste editie van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Een recordaantal van 3.569 Nederlandse basisscholen organiseerden een schoolkampioenschap. Zuid-Holland leverde 529 schoolkampioenen. De landelijke finale vindt plaats op woensdag 22 mei 2024. Hier zullen de winnaars van de twaalf provincies het tegen elkaar gaan opnemen.

www.debibliotheekdeplataan.nl.

Hannah Stoel winnaar van basisschool De Groene Oase (Maasland).