Vera Kalf neemt strijdvaardig afscheid van de Vlaardingse politiek

Nieuws
Vera Kalf verlaat na bijna achttien jaar de Vlaardingse politiek.
Vera Kalf verlaat na bijna achttien jaar de Vlaardingse politiek. (Foto: Gemeente Vlaardingen)

Op een strijdvaardige manier nam politica Vera Kalf van StadsBelangen Vlaardingen afgelopen donderdagavond met de discussies over de veel besproken Spreidingswet afscheid van de Vlaardingse politiek. De Vlaardingse ging twee jaar geleden in op het verzoek van StadsBelangen Vlaardingen om tijdelijk de opengevallen plaats in de partij in te nemen. Op 25 april neemt Vera Kalf officieel afscheid. Jorn van der Bie neemt haar taken in de gemeenteraad over.

Door Peter Spek

“Vooraf had ik afgesproken om twee jaar de partij te vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Die tijd is nu verstreken en daar komt bij, dat ik binnenkort ga verhuizen naar Lansingerland en dan kan ik geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad”, zegt Vera Kalf.
Een kleurrijke maar vooral kritisch en deskundig gemeenteraadslid verlaat de Vlaardingse politiek. Vera Kalf is al sinds 2006 actief in de politiek in de haringstad. Eerst als VVD gemeenteraadslid en later ook als wethouder, waar zij, na een conflict in de partij, vroegtijdig haar wethouderschap moest neerleggen. “Ik neem met gemengde gevoelens afscheid, dat is een gegeven. Ik heb het werk wel met veel plezier gedaan, maar de politiek in Vlaardingen is erg weerbarstig. De kwaliteit van de gemeenteraadsleden is erg wisselvallig. Eenmaal op het pluche van de stoel in de gemeenteraad wordt vaak niet het beste besluit genomen in het belang van de stad,” zegt Vera Kalf. “Het is hard werken in de gemeentelijke politiek, zeker als eenmansfractie. Het is een bijzonder vak.” Vera Kalf kon, met de overige oppositiepartijen, wethouder Ivana Somers niet met een opdracht naar de staatssecretaris in Den Haag sturen om met de komst van 351 asielzoekers toch de Vlaardingers voorrang te verlenen bij het vinden van een woning. “Ook het gemeentelijk apparaat zit aan haar plafond als het gaat om het werk bij de komst van die asielzoekers en de sociale voorzieningen staan onder druk in onze gemeente.” De ingediende moties haalden het uiteindelijk niet en het college liet weten al het mogelijke te doen om de Vlaardingse belangen in Den Haag daar te behartigen.